Velence, a vízi város

Velence, a vízi város

Aki már volt, az visszavágyik, aki még nem volt, az álmodozik, hogy egyszer eljut Olaszország e csodálatos, egyedülálló és nevezetes helyére, Velence városába. A cölöpökre épült házak, a hangulatos csatornák, a kis hidak, a csónakok minden ember fejében megfordult már, mint lehetséges úti cél. Mivel az utazás nem vesz hosszú időt igénybe, hogy eljussunk Velencébe, hiszen aránylag itt van a közelben, így érdemes rászánni az időt.

Velence a lagúnák városa, úti cél gyanánt a világ egyik legkedveltebb turista látványossága. Fekvését tekintve az Adriai-tenger északi partvidékén, a Pó és a Piave folyók mocsaras torkolatvidékén húzódó szigetvilágra épült. Az alapokat a vörösfenyőből készült cölöpök jelentik és ezek felett mészkő adja az épületek alapját. Velence érdekessége, hogy a cölöpök nagy része még ma is eredeti, érintetlen több száz év elteltével.

A várost számtalan kisebb nagyobb csatorna szeli át, az épületek bejáratai néha közvetlenül a vízre nyílnak. Velencében ugyanakkor számos utca és tér is található, melyek a turisták barangolásainak fő célpontjai. A csatornák fölött az utazó a város több mint 400 hídját használhatja. Ezek a hidak között több nevezetes és látványos is akad, mint pl. a Sóhajok hídja, amelyik a Dózse-palotát köti össze a börtönnel. A történelem során sok embernek volt az utazás meglehetősen kellemetlen, míg keresztülvitték ezen a hídon. Ma már nevezetesség, látnivaló, amit a turista vagy nyaraló emberek tömege örökít meg a fényképeken.

Velence bővelkedik nevezetes helyekben, épületekben. A Szent Márk tér talán az egyik leghíresebb tér a világon, sokszor ez a városi utazás első állomása. Itt található a Szent Márk-székesegyház, az egyik leglátogatottabb velencei látnivaló, míg vele szemben a Campanile, a közel 100 méter magas harangtorony.

A Canal Grande a város fő közlekedési útvonala, ahol az utazás kizárólag vízi járművel történhet. Ebben azonban nincs hiány, a tömegközlekedési és a magán hajók, csónakok mellett számtalan vízitaxi is akad. A nyaraló és turista kedvencnek számító gondolások hada várja a romantika után áhítozó embereket. A gondola, a kis csónak, mellyel az utazás inkább meghitt és hangulatos városnézés, mint gyors sietség az úti cél felé.

Velence, de talán Olaszország legnagyobb karneváljára minden év tél vége felé kerül sor és egyszerűen csak így nevezik, hogy a Velencei karnevál. Annyi turista érkezik, hogy megnézze ezt a nevezetes eseményt, hogy a hidakon és főbb csomópontokon forgalomirányítók terelik a turistaáradatot. A helyiek különféle maskarákat öltenek magukra és az utcákon pózolnak a turisták kedvéért, akik előszeretettel fényképeztetik le magukat így.

Velence, a vízi város
A velencei karnevál talán az egyik leghíresebb a világon

Velence az említetteken kívül számtalan érdekes építménnyel, kulturális látnivalóval és nevezetes hellyel rendelkezik, amit egy utazás során feltétlenül látnunk kell. Ha Velence lesz az úti cél, az utazás időtartamát érdemes egy napnál kicsit többre tervezni. Az utazás idefelé több lehetőséget is kínál, ugyanakkor a történelmi Velence bejárásához csak gyalogosan vagy vízi közlekedési eszközzel vághatunk neki.

Érdemes idejében szállás vagy hotel után is nézni, hiszen nagyon népszerű turista látványosság a város, így a szálláshely gyorsan elfogyhat. A hotel és egyéb szállás kínálata nem mondható kevésnek, de a város mérete jelentősen korlátozza. Ezért annak, aki több időt szeretne eltölteni az úti cél bejárásával, az utazás előtt jó előre foglalja le a hotel vagy az egyéb szállás megoldást, ne érje meglepetés.

Érdemes tudni, hogy sok utazási iroda szervez nonstop vagy többnapos velencei látogatást, akár az utazás belefoglalásával, akár önálló utazással. Nem árt körbenézni!