Namíbia

Namíbia

Namíbia, hivatalosan Namíbiai Köztársaság (angolul: Republic of Namibia), egy független köztársaság Dél-Afrikában, az Atlanti-óceán szélén. Az országot délről a Dél-afrikai Köztársaság, északról Angola, északkeletről Zambia és keletről Botswana övezi. Fővárosa és leghatalmasabb települése Windhoek. 825 615 km²-es területével és 2,7 milliós népességével a második legkevésbé sűrűn lakott állam Mongólia után. A kiterjedése nagy részén a Namib-sivatag és a Kalahári-sivatag terül el, a legszárazabb szubszaharai állam Afrikában. A hivatalos nyelv az angol. A legmagasabb pontja a 2573 m magas Königstein. A leghosszabb folyó a 650 km-es Fish, ami a Hardap-gátnál egy víztározóba folyik, mindent összevetve kialakítva az állam legnagyobb állóvizét.

1990 március 21-én a namíbiai függetlenségi harc után kivívta a függetlenségét Dél-Afrikától.

Namíbia
Namíbia

Namíbia tagja az Afrikai Uniónak, a Dél-afrikai Fejlesztési Közösségnek, az Egyesült Nemzetek Szervezetének és a Nemzetközösségnek. A Riporterek Határok Nélkül 2020-as rangsora alapján a világon a 23. legszabadabb sajtóval ellátott, ami Afrikában a legjobb helyezés.

Afrika délnyugati részén, az Atlanti-óceán szélén fekvő állam. Partvidékén csaknem 1300 km hosszan, 80-130 km szélességben Földünk egyik legkietlenebb sivataga, az állam nevét adó Namib-sivatag húzódik, melynek létrejötte a hideg Bengeuela-áramlatnak köszönhető. A sivatagból meredeken emelkednek ki az 1200-1800 m átlagmagasságú magasföldek, (Ovambo-fennsík, Damara-, Namaföld). Az állam keleti fele a Kalahári-medence peremvidéke.

Öt nagy táj különböztethető meg:

A központi fennsík észak-déli irányban húzódik. Nyugatról a Namib-sivatag, délről az Oranje folyó övezi, keletről a Kalahári-sivatag. Az 1300-1700 m tengerszint feletti magasságú fennsíkból összefüggő hegyvonulatok, vagy magányos, szigetszerű hegyek emelkednek ki. Jellegzetes hegyvonulat a több száz kilométeren át húzódó „holdbéli táj”, jellegzetes szigethegyek az „Afrika Matterhonjának” is nevezett Spitzkoppe és az Erongo-hegység masszívuma. A központi fennsíkon emelkedő Brandberg (Égett-hegy) csúcsán látható Namíbia legmagasabb pontja, a Königstein. A széles, lapos fennsíkon él a lakosság zöme, itt összpontosul a gazdasági tevékenység. Windhoek, az állam fővárosa is itt felfedezhető, emellett a művelt földek legtöbbje. Bár Namíbia területének csak 1%-a művelt, a lakosságnak majdnem a felét a mezőgazdaság foglalkoztatja. Nyári hónapokban a hőmérséklet elérheti a 40 C-ot, és a fagy gyakori a téli időszakban.

A Namib-sivatag nagy kiterjedésű felettébb száraz vidék. Kavicsos síkságok és homokdűnék húzódnak a tengerpart mentén. A homok az Oranje-folyó völgyében és még attól is délre folyó erózióból származik. Az Oranje a hordalékot az Atlanti-óceánba szállítja, azután a part menti tengeráramlatok rakják le a homokot északabbra. Az uralkodó délnyugati szél ebből a homokból építi fel a Föld legnagyobb dűnéit. A dűnék elzárják a tengerbe tartó patakok medrét, az ilyen helyeken a patakok hordalékából nagy, kavicsos síkságok fejlődtek ki. A Namib-sivatagban módfelett gyér a növényzet, kivéve a kavicsos síkságokon és a száraz folyómedrekben élő zuzmókat, amelyeket a föld alatt szivárgó víz éltet.

A központi fennsík nyugati lejtője meredek. Az átlaghőmérséklet és a hőmérséklet-ingadozás villámgyorsan nő a hideg atlanti vizektől távolodva. Bár e sziklás szféra talaja rossz, habár sokkal termékenyebb, mint a Namib-sivatag. Nyári hónapokban a lejtő emelkedni kényszeríti a szelet, amiből kicsapódik a nedvesség. A víz jelenléte, ezenkívül a szélsebesen változó domborzat sokféle, kis méretű élőhelyet állít elő, ahol sokféle organizmus él. Közülük sok endemikus. A lejtő növényzete változatos a forma és sűrűség tekintetében, sűrű erdőtől az elszórt fákkal tarkított bozótosig. Sok akáciaféle él erre, emellett fűfélék illetve egyéb, bozótos területekre sajátos növények.

Bushveld (bozótos). A bozótos táj Északkelet-Namíbiában és a Caprivi-sáv területén, az angolai határ mentén felfedezhető. Caprivi Strip egy keskeny sáv, melynek célkitűzése valaha az volt, hogy Német Délnyugat-Afrika kijáratot kapjon a Zambézira. E vidék sokkal csapadékosabb, mint az állam többi része, átlagosan csaknem 400 mm hullik minden évben. A hőmérséklet hűvösebb, mérsékeltebb, tekintélyes szezonális ingadozással. A körzet többnyire lapos, talaja homokos, korlátozott a víztároló képessége. Észak-Namíbia középső részén felfedezhető Namíbia egyik leglátványosabb természeti jelensége: az Etosha Pan. Ez az év legnagyobb részében száraz, sós pusztaság, de az esős évszakban sekély tó, melynek kiterjedése több mint 6000 km². A tájék létfontosságú a környező szavannák nagyszámú madarának és másfajta állatának, amelyek a nyári szárazság közben a visszamaradt tócsákból isznak.

A Kalahári-sivatag Namíbia valószínűleg legismertebb földrajzi tája. Kiterjed a Dél-afrikai Köztársaságra és Botswanára is. Változatos élőhelyek felfedezhetők itt a végletesen száraz homoksivatagtól olyan területekig, amelyek viszont nem férnek bele a sivatag fogalmába. Az egyik ilyen körzet, az úgynevezett Succulent Karoo, 5000 növényfaj otthona, melyeknek majdnem a fele endemikus, a Föld pozsgás növényeinek egyharmada itt él. E termékenység és endemizmus oka, hogy a csapadékeloszlás aránylag stabil. Itt nincs visszatérő aszály. Bár ez is félsivatagos övezet, télen elég eső esik ahhoz, hogy fenntartsa érdekes növénytársulását. A Kalaháriban, de Namíbia sok más részén is, elszigetelt hegyek sajátos mikroklímája élőhelyet nyújt olyan élőlényeknek, amelyek nem alkalmazkodtak a környező sivatag körülményeihez.

A déli határon az Oranje, az északi határon a Cunene folyó tart az Atlanti-óceánba. Messze északkeleten, a Caprivi-sáv területén az Indiai-óceánba ömlő Zambézi a határfolyó. Az állam belseje lefolyástalan sivatag.

Namíbia
Namíbia

Namíbia éghajlata szubtrópusi. Az állam kiterjedése és felszíne okán több éghajlatot is megkülönböztetünk. Az állam nyugati része teljes évben szeles és ritka a csapadék. A hőmérséklet gyakran kúszik 25 C fölé. A legmelegebb nyári hónapokban (december, január) a hőmérséklet 30 C fölé megy. Júliusban és augusztusban a hőmérséklet 25 C körüli. Az Atlanti-óceán szélén hideg délnyugati szelek fújnak. Nyári hónapokban az idő enyhe, télen ezzel szemben hideg. A víz hőmérséklete ritkán haladja meg a 15 C-ot. Az állam nagyobb keleti része a trópusi nyári esők kiterjedése. Az esős évszak novembertől áprilisig tart. A déli részen szubtrópusi téli esős vidék felfedezhető, ahol júniusban és júliusban esik az eső.

Nemzeti parkjai

 • Az állami természetvédelmi területeket a Környezetvédelmi és Turisztikai Minisztérium kezeli. A függetlenség óta egyre több a magánkézben található természetvédelmi zóna. Ezek tulajdonosai az idegenforgalomból jutnak jövedelemhez.
 • Mudumu Nemzeti Park Caprivi Strip keleti részén. Sűrű szavanna, a vizekben krokodil és víziló él. Megfigyelhető még ott elefánt, bivaly, sokféle antilop.
 • Mamili Nemzeti Park: mocsárvidék.
 • Etosha Nemzeti Park: Afrika egyik hatalmas állatrezervátuma. Része az Etosha Pan időszakos tó. Az itatóhelyek környékén könnyed fényképezni egyébként nehezen megközelíthető állatokat.
 • Skeleton Coast Park: szó alapján „Csontvázpart”. Nevét a sok hajóroncsról kapta, melyek váza csontvázra felidéz. A part mentén járó hajók a gyakori ködben időnként zátonyra futottak, elhagyták őket. A terjeszkedő homok folytán az aktuális parttól gyakran több tucat vagy több száz méterre vannak a roncsok a szárazföld belsejében. Másfajta látványosság errefelé a homokdűnék, a felettébb száraz táj a ködös óceán mentén.

Természeti világörökségei

 • Az állam területén egy természeti világörökségi hely látható, a Namib-sivatag. A tengerparti szektor 2013-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára. Ez az egyetlen olyan tengerparti sivatag, amely egy kiterjedt homokdűnemezővel büszkélkedhet.
 • Nem elengedhetetlen beutazási engedélyt (vízum) szerezniük a következőkben részletezett országokból érkezőknek: Ausztrália, Új-Zéland, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Írország, Kanada, Amerikai Egyesült Államok. A látogatási engedély 90 napra érvényes és költségmentes.
 • A Trans-Namib Railways vasúti összeköttetést nyújt a nagyobb települések felé, de a vonatok igencsak lassan közlekednek. A szerelvények vegyesen állnak személykocsikból és tehervagonokból, ebből következően minden lehetséges megállónál megállnak.

Látnivalók:

 • Nemzeti Parkok, ebből főleg az Etosha Nemzeti Park
 • Fish River Canyon
 • Kuiseb kanyon
 • A szokásos falvak
 • Csontvázpart