Szentpétervár műemlékei és látványosságai feledhetetlenek

Utazás – Szentpétervár műemlékei és látványosságai feledhetetlenek – Palota tér

Az Észak Velencéje névvel illetett város a volt Szovjetunió egyik legjelentősebb és legszebb városa, Szentpétervár. Szentpétervár elhelyezkedése, épületei és történelme egyaránt temérdek látnivalót és nevezetességet biztosít.

Utazás – Szentpétervár műemlékei és látványosságai feledhetetlenek – Péter-Pál székesegyház
Szentpétervár műemlékei és látványosságai feledhetetlenek – Péter-Pál székesegyház

Szentpétervár a Néva folyó torkolatánál fekszik a Balti-tenger partján. A város régebbi része több szigeten fekszik és cölöpökre épült. Ma 42 sziget fedezhető fel az összesen 1431 km2-es területen, amely a város és a hozzácsatolt településeket jelenti. Az óceáni éghajlat kiegyenlített klímát biztosít az itt élőknek és az idelátogató turistáknak. Érdekesség még, hogy Szentpétervár olyannyira északon helyezkedik el, hogy a nyári időszakban éjszaka csak szürkületig sötétedik be (fehér éjszakák), ellenben télen még nappal sem világosodik ki teljesen.

A várost még I Péter orosz cár alapította 1703. május 16-án, azzal a céllal, hogy Európa felé nyisson. Eredeti nevét Szent Péter apostolról kapta, aki egyben a város védőszentje is. Tekintve, hogy a város építkezései még a nagy északi háború idején kezdődtek meg, Szentpétervár első épülete egy erőd, a Péter-Pál erőd lett. A város Velence és Amszterdam mintájára épült, sok kanálissal, az utazás könnyebbsége érdekében hajózható vízi utcákkal. Az építkezéseket a tudatosság jellemezte, így a város egyenes sugárútjaival, nagy parkjaival és fényűző palotáival méltán kiérdemelte „A paloták városa” becenevet. A nemzetközi hírnévre is szert tett leghíresebb ilyen jellegű épület a Téli Palota.

Szentpétervár több mint 200 éven át Oroszország politikai és kulturális központja, sőt fővárosa (is) volt. A város épületeinek mintegy 15%-át, amely kb. 2400 épületet jelent, az UNESCO műemlékvédelem alá helyezte.

Utazás – Szentpétervár műemlékei és látványosságai feledhetetlenek

A Péter-Pál erőd mellett igazi látnivaló az azonos nevű székesegyház is. Az 1733-ban kőből elkészült és azóta több felújításon is átesett új főtemplom háromszintes harangtoronnyal és az aranyozott csúcsán egy repülő angyallal a város egyik jelképének számít. Több uralkodó, cár, illetve családtagjuk végső nyughelye is megtalálható itt.

Szentpétervár további látnivalói közé tartozik az Admiralitás egykori hajógyár, a világ egyik legjelentősebb kulturális gyűjteményét bemutató Ermitázs, a történelmi események helyszíneként szolgáló Palota tér és a Szmolnij-kolostor egyaránt.