San Francisco a népes város

San Francisco, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok, Golden Gate híd

A tengerentúli utazás ma igen népszerűnek mondható. Az Amerikai Egyesült Államok kiemelkedő turista célpontjai közé tartozik San Francisco is, amely Nem York után a legsűrűbben lakott város az országban. Népsűrűsége több mint 6600 fő/km².

A második világháború alatt San Francisco fontos hadikikötő volt, majd a háború után tömeges bevándorlás indult meg a világ minden pontjáról. A mintegy 121 négyzetkilométeres területen elhelyezkedő város mintegy nyolcszázezer ember otthona. A közvetlen hozzákapcsolódó területekkel, településekkel együtt azonban a lélekszám meghaladja a hétmilliót.

San Francisco, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok, utazás a kábelvasút kocsiján
San Francisco, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok, utazás a kábelvasút kocsiján

A mai San Francisco helyén, közvetlenül a Golden Gate-szoros partján, még 1776-ban spanyol telepesek alapították azt az Assisi Szent Ferencnek ajánlott erődöt és missziót, amelyekből a mai város kifejlődött. Ebből ered a város mai neve is. San Francisco az 1848-as aranyláz idején gyors fejlődésnek indult, amikor hirtelen ezerről huszonötezerre nőtt a lélekszáma. Ekkor vált az USA egyik nagyvárosává. Az 1906-os nagy földrengés a népesség háromnegyedét követelte áldozatul, és a várost szinte teljesen elpusztította.

San Francisco éghajlata kiegyensúlyozott, enyhe telek és hűvös nyarak jellemzik, ellenben a csapadékeloszlása nyáron a nullához konvergál, míg télen akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Napjainkban San Francisco az egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpont a világon, egészen pontosan a 33. a világ száz leglátogatottabb városa közül. Kalifornia állam egyetlen összevont városa eklektikus vonásaival és meredek dombjaival várja a turistákat. Jelképe a Golden Gate híd, a filmekből jól ismert kábelvasút és az Alcatraz börtönsziget. Múzeumokban is bővelkedik San Francisco, még a kábelvasútnak is van sajátja.

A város további látnivalói között található a Golden Gate Park, amely közel 600 hektár alapterületen fekszik. Ez igazi élmény park, ahol kikapcsolódásra, sportolásra és szórakozásra van lehetőség. Érdemes megnézni még San Francisco városházát, a City Hall-t, melyet a Capitolium mintájára építettek.