Görögország, Athén

Görögország, Athén

Görögország neve egyet jelent a napsütés, a nyaralás, az ókori látnivalók, a szigetek és a tenger gondolatával. Görögország fővárosa Athén, pedig ténylegesen is számtalan érdekes látnivaló és nevezetesség helyszíne, amelyet a turisták ezrével választanak úti cél gyanánt.

Athén az Égei-tenger mellett, az Attikai-síkságon terül el. Mai lakosság kb. 3,5 millió elővárosokkal együtt. Athén már az ókori Görögország legfontosabb városa volt, az akkori világ egyik vezető kulturális, kereskedelmi és tudományos központja. Emlékeit máig észreveheti az ide utazó turista. Athén régi központja az Akropolisz környékén található, míg a mai központ a Királyi Palota és a görög Parlament mellett lévő Szindagma-tér.

Athén az utóbbi évtizedekben nagy fejlődésen ment keresztül, ugyanakkor képes volt megtartani a múlt felbecsülhetetlen értékeit is. A fejlődés eredményeképpen Athén rendezhette meg a 2004. évi nyári olimpiai játékokat. Új nemzetközi repülőtérrel és a metróhálózatának bővítésével is jelentősen megkönnyítette az itt élők és persze a turisták mindennapjait.

Érkeznek is ide jelentős számban a nyaralni vagy üdülni vágyók a világ minden tájáról. Athén nevezetességei, látnivalói mindenkit ámulatba ejtenek. Első a sorban az athéni Akropolisz, melynek építését i.e. 5. századra, a város aranykorára teszik. A monumentális, márványból készült Akropolisz épülete a város legmagasabb sziklájára épült. Megjelenése még a mai mércével mérve is hatalmas és fenséges.

Ugyancsak pazar látvány az utazó számára a győzelem istennőjének Kr.e. 424-ben épült és többször felújított Athéné Niké temploma is. Ajánlható szinte mindenkinek az Akropolisz Múzeum, ahol szintén sok érdekes látnivaló csábítja a látogatókat. Természetesen Athénban számos egyéb látnivaló, múzeum, színház, templom is akad, melyeket érdemes megtekinteni. Közismert nevezetesség Athénban még a Parthenón épülete is két hatalmas helyiségével.

Görögország nyaranta ezerszámra vonzza a turistákat, a nyaralni vágyókat, akik elsősorban a tengerparton keresnek menedéket a meleg elől. A szállás, a hotel és a magán apartman kínálata is ennek megfelelően magas, de a jobb helyeket itt is érdemes előre lefoglalni, hogy a szállás biztos legyen. A strand nyújtotta ejtőzés mellett érdemes egy kis időt szánni Athén felfedezésére is, megér pár nap sétát. Akár autóval, akár tömegközlekedéssel, az utazás a városban egyszerű és felejthetetlen.

Görögország egyes részeire az utazás olyan akár egy valódi idő-utazás, dúskálhatunk a nevezetességek között, szájunk tátva marad a méretektől és a szépségtől egyaránt. Görögország és Athén is olyan úti cél, ahova érdemes ellátogatni, ráadásul az utazás sem vesz sok időt igénybe, főleg ha repülővel megyünk. Ez az ország hemzseg a látnivaló érdekességektől, ráadásul az időjárás tökéletes a nyaraláshoz is. A tenger, a kis szigetek és a strandok együttesen képesek megadni minden kényelmet a nyaraláshoz, a kikapcsolódáshoz, hogy az utazás során a pihenésé legyen a főszerep.