2016-os Michelin Main Cities of Europe szálloda- és étteremkalauz

2016-os Michelin Main Cities of Europe szálloda- és étteremkalauz 2016

Újabb Michelin-csillagos vendéglők Ausztriában, Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban – különlegességek az étteremkalauz legmodernebb kiadásában

A Michelin örömmel ismerteti a Michelin Guide Main Cities of Europe szálloda- és étteremkalauz legmodernebb, 2016-os kiadását, amely húsz európai ország negyvennégy nagyvárosában nyújt támogatást megkeresni a legjobb szállodákat és éttermeket.

„Mindössze tíz év alatt óriásit fejlődött a gasztronómiai kínálat az európai nagyvárosokban – mondja Michael Ellis, a Michelin útikalauz divíziójának vezetője. – Feltétlenül azt tapasztaljuk, hogy hatalmasat nőtt a magas gasztronómiai minőséget képviselő vendéglők száma Európában: a 2016-os étteremkalauzban 519 Michelin-csillagos étterem fedezhető fel, amíg a 2006-os kiadásunkban csak 216, ami 115%-os növekedésnek felel meg, mindössze tízéves időtartam alatt. Az európai fővárosok, terjedelmes forgalmú ipari és kereskedelmi központoknak otthont adó városok valóságos kulturális olvasztótégelyként funkcionálnak, mindent összevetve varázslatosan megnövekedett a csúcsgasztronómiai igényeket kiszolgáló vendéglők száma is. Berlin nagyszerű példája ennek a jelenségnek, 2016-ban már 19 Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet, amíg 2006-ban mindössze 9 minősített konyhája volt. Ha ugyanezt az időszakot vizsgáljuk Londonban, akkor is azt látjuk, hogy a Michelin-csillagos helyek száma nagyjából megduplázódott – 32-ről 63-ra nőtt -, és más európai nagyvárosokban is hasonló a trend, példának okáért Brüsszelben, Torinóban, Amszterdamban, Párizsban vagy Zürichben is egyre bővül a komoly gasztronómiai kínálat. Különösen feltűnő az egy Michelin-csillaggal jutalmazott vendéglők robbanásszerűen növekvő aránya ezekben a nagyvárosokban: 2006-ban 188 ilyen éttermet tartalmazott étteremkalauzunk, miközben az ez évi kiadásban már 414 van – ami a fiatal, feltörekvő konyhafőnök-generáció ambícióinak örvendetes megnyilvánulása, ezek az vendéglők gyakran a lazább, fiatalosabb stílust is képviselik.”

Az étteremkalauz 35. kiadásában több újonnan minősített vendéglátóhely van, ami is annak a jele, hogy az európai nagyvárosokban változatos és pezsgő a gasztronómiai élet.

Az ez évi kalauzban 5 modern háromcsillagos étterem kapott helyet: a Le Cinq és az Alain Ducasse au Plaza Athénée vendéglők a francia fővárosban, a koppenhágai Geranium, a hamburgi The Table Kevin Fehling és a Maaemo Oslóban. Az újoncokkal ezáltal mostanra 19-re nőtt a háromcsillagosok tábora.

15 étterem kapott két Michelin-csillagot, ezáltal példaként a bécsi Mraz&Sohn, az Ikarus és a SENNS Salzburg-ban, és 5 párizsi, tetejébe 2 londoni étterem is – velük közösen 88-ra nőtt a kétcsillagosok száma.

48 étterem kapott egy Michelin-csillagot: a Prágában fedezhető fel Field, amellyel háromra emelkedett a cseh csillagok száma, tetejébe a varsói Senses, a második csillag a lengyel fővárosban. Budapest is növekedett egy újabb csillaggal, most már az ötödikkel: a Costes Downtown érdemelte ki ebben az évben.

A Michelin Main Cities of Europe 2016 főszerkesztője, Rebecca Burr véleménye alapján: „Igazán remek dolog, hogy az ez évi évben ennyi modern csillagot adhattunk, főként a feljövőben lévő városokban. Évről évre egyre több dolguk van a teljes munkaidőben dolgozó ellenőreinknek, és egyre több, különféle stílust és árkategóriát képviselő szálloda és vendéglátóhely kerül fel az rajtunk keresztül ajánlott helyek listájára. A 2016-os kiadásban összesen 1 333 szálláshelyet és 2 312 éttermet ajánlunk.”

Népszerűek a Bib Gourmand minősítéssel ellátott vendéglátóhelyek is, ezek jó ár-érték arányukkal vívták ki a Michelin-inspektorok elismerését. Az ez évi évben 55 korszerű Bib Gourmand megjelenik a kalauzban, összesen ugyanakkor 296.

Az angol nyelven kiadott Michelin Guide Main Cities of Europe célközönsége az európai nagyvárosokba kereskedelmi vagy turistaút keretében ellátogató utazók, akik példaként a szimpózium színtér közelében keresnek szálláslehetőséget, esetleg olyan éttermet, akárhova meghívhatják az vállalkozásbeli partnereiket, vagy a belvárosban kívánnának elfogadható áron éjszakázni és étkezni. A kalauzban ezen kívül hasznos turistainformációk, az ajánlott éttermeket és szállásokat feltüntető várostérképek, a szálloda vagy étterem stílusának jelentősen rövid, kulcsszavakkal megfogalmazott leírása, és a városról szóló másfajta hasznos információk fedezhetők fel. A Michelin Main Cities of Europe 2016-os szálloda- és étteremkalauz március 9-től kapható az üzletekben. Elektronikus verziója IPhone-alkalmazásként is letölthető.

Ausztria (Bécs, Salzburg) – Belgium (Brüsszel, Antwerpen) – Csehország (Prága) – Dánia (Koppenhága, Aarhus) – Egyesült Királyság (London, Birmingham, Edinburgh, Glasgow) – Finnország (Helsinki) – Franciaország (Párizs, Lyon, Strasbourg) – Görögország (Athén) – Hollandia (Amsterdam, Rotterdam, Hága) – Írország (Dublin) – Lengyelország (Varsó, Krakkó) – Magyarország (Budapest) – Németország (Berlin, Köln, Frankfurt, Hamburg, München) – Norvégia (Oslo) – Luxemburg (Luxembourg) – Olaszország (Róma, Milánó, Torino, Firenze) – Portugália (Lisszabon) – Spanyolország (Madrid, Barcelona, Valencia) – Svédország (Stockholm, Göteborg, Malmö) – Svájc (Bern, Genf, Zürich).