Zára, horvátországi üdülőparadicsom

Zára, horvátországi üdülőparadicsom

Zára (horvátul: Zadar) település Horvátországban, Dalmácia fővárosa.

Zára/Zadar, az Adriai-tenger szélén egy földnyelven fekszik. Számottevő kikötőváros, a róla elnevezett és az Ugljan és Pasman szigetek által az Adriai-tengertől elzárt csatorna mellett.

Zára, horvátországi üdülőparadicsom
Zára, horvátországi üdülőparadicsom

A napsütéses órák száma magas. Minden évben átlagosan csaknem 880 mm csapadék szokott lehullani. Ősszel sok a csapadék. 2017. szeptember 11-én viszont 24 óra alatt összesen 323 mm csapadék hullott, ami villámárvizet okozott a településben és környékén.

Zárában számtalan látványosság fedezhető fel; van olyan, amely az ókorból való.

 • Szent Donát-templom: A település legismertebb szimbóluma. A 9. században kezdték építeni, viszont precíz adatok nem állnak rendelkezésre. A 15. századig a templomot Szentháromság templomának hívták. Az első írásos emlék a templomról a bizánci Bíborbanszületett Konstantin császár uralkodása (10. század) alatt keletkezett.
 • Fórum: A Szent Donát-templom és a püspöki királyi kastély előtt áll a fórum. Ezt a teret az i. e. 1. században valósították meg. A háromoldalú fórumon egy csarnok állt, ahol több szobor is ki volt állítva.
 • Kalelarga vagy Széles utca a legnagyobb és legismertebb zárai utca, amely kelet-nyugat irányú és a Nemzeti tértől a fórumig húzódik. A második világháborúban az utcában minden objektum megsemmisült, ezt követően a háború után korszerű stílusban újjáépítették.
 • Szent Anasztázia-katedrális: A katedrális homlokzatán gótikus stílusban faragott rózsák vannak. Az épületet kedves alakok díszítik ezen kívül. Dalmácia középkori építményeinek egyik legérdekesebbike, amit Dandolo dózse építtetett; benne képek az ifjabb Palmától és Carpacciótól. A harangtornya ma Zára egyik szimbóluma, amit a középkorban kezdtek el építeni, de csak 1892-ben fejeztek be. A tervezője Thomas Graham Jackson angol mérnök volt.
 • Szűz Mária-monostor: Čika Madijevac nemesasszony alapította 1066-ban a bencés monostort. A háromhajós templomot 1091-ben szentelték fel. A monostor Könyves Kálmán király bőkezűségét élvezte a 12. század elején, amikor az uralkodó adományának betudhatóan Čika lánya, Vekenega harangtornyot építtetett. A hölgy 1111-ben eltávozott, az ő sírboltja a templomban látható. Az archívumok terjedelmes értéket jelentenek, mivel a 11. századi horvát királyokról sok adat megtalálható bennük. A második világháborúban tekintélyes károkat szenvedett a templom, de újjáépítették.
 • Szent Krševan-templom: A háromhajós templomot a Benedek rendiek építették román stílusban. 1175-ben szentelték fel a zárai vértanú emlékére. A homlokzata visszafogott, a templom déli részében tekintélyes tér látható. A belseje román-bizánci stílusú freskókat rejt. Az oltár 1701-ben épült, amit 1717-ben 4 jókora szoborral toldottak meg. A szobrokat Alavisa Tagliapieta kreálta. A harangtornyot a 15. században kezdték el építeni, de sosem fejeztek be.
 • Szent Simon-templom: A kora keresztény háromhajós bazilika az 5. században épült, ezután átépítették Szent István-templommá gótikus stílusban a 14. században. A mai formáját a 16. században nyerte el, mikor is barokk stílusban építették keresztül. A főoltáron Szent Simon képe látható, itt pihennek a település védőszentjének csontjai egy ezüst koporsóban. A templomtól délre fedezhető fel a római lépcső, amit 1729-ben építettek.
 • Assisi Szent Ferenc-templom és kolostor: A templom a település nyugati végén fekszik. Dalmácia legrégibb gótikus temploma. 1280-ban szentelték fel. A főoltár mögött van az 1672-ben épített szentély.
Zára, horvátországi üdülőparadicsom
Zára, horvátországi üdülőparadicsom
 • Szent András és Péter-templom: Az egyhajós Szent András-templomot a 17. században építették, a freskók viszont 12. századiak. Mellette fedezhető fel a Szent Péter-kápolna.
 • Szent Mihály-templom és kolostor: A templomot a 14. században kezdték építeni gótikus stílusban. Az egyhajós templomban egy 13. századi feszület látható. A kolostorban egy kisebb művészi gyűjtemény látható.
 • Szent Domonkos-templom: A gótikus templom a kopneni-kaputól nyugatra van. A mellette levő kolostorban alkották meg a település első egyetemét 1396-ban.
 • Szent Prorok Ilija-templom: ortodox templom, melyet a fórumtól nem nagy távolságra találhatunk és amit a 16. században építettek fel görög kereskedők. A 18. században a szerbek vették keresztül a templom igazgatását.
 • Muraj városfal: A városfal egy része a római, egy része mindazonáltal a középkorban készült. A legnagyobb része 16. századi. A várfalnál látható a kapitány tornya, a déli része a Foše-kapucska, ahol a Kopneni kapu áll. Nem nagy távolságra ettől, közel a Szent Krševan-templomhoz van a tengeri kapu 1573-ból.
 • Az egyházi művészet állandó kiállítása: A Szent Mária-kolostorban van gyűjtemény, amely a második világháborúban terjedelmes károkat szenvedett.
 • Archeológiai Múzeum: 1832-ben valósították meg a 7-12. századi időszakból felmaradt emléktárgyakból. Viszont vannak eszközök a neolitikus korból is.
 • Nemzeti tér: A település főtere. A nyugati oldalán áll a Szent Lovre templom a 11. századból, a települési őrség háza 1562-ből és az óratorony a 18. századból. A tér északi oldalán fedezhető fel a települési tanács alkotmánya 1934-ből.
 • A Zadari Egyetem háza: A tenger irányából ez az óriási létesítmény uralja a települési panorámát. Az épületet a bécsi építész Karl Susan tervezte. 1901-ben kezdték építeni és 5 évig tartott a munka. Az építmény neoklasszicista stílusban épült „L” alakban.
 • Számottevő terek: a Piazza dei Signori a hangulatos Loggia publicával, ahol a nyilvános könyvtár, a Paravia van elhelyezve és a városházzal, sőt még a Piazza delle Erbe a püspöki palotával.