Yellowstone Nemzeti Park

Yellowstone Nemzeti Park Morning Glory Pool

Amerika egyik legismertebb és egyben a világ legrégebbi nemzeti parkja a Yellowstone. Az USA észak-nyugati részében, három állam, Wyoming, Montana és Idaho területén fekszik, mintegy 8980 négyzetkilométeren és a világörökség része. A Sziklás-hegység egyik leglátványosabb természeti adottságáról van szó, melyet évente a turisták népes tábora lep el.

Yellowstone Nemzeti Park hegyi kecskék
Yellowstone Nemzeti Park hegyi kecskék

Kialakulását tekintve a Yellowstone Nemzeti Park tulajdonképpen egy szupervulkán hagyatékaként létrejött ökorendszer. Egy fennsíkon fekszik, átlagosan 2400 méteres magasságban. A legmagasabb pontja 3462 m, illetve a legalacsonyabb 1610 m. A park közel 80%-át erdő fedi, a fennmaradó 20% nagy része préri, azaz füves puszta. A vulkanikus működés ma is aktív, évente akár több ezer földrengés is éri a parkot, de ezek általában olyan kis mértékűek, hogy nem is érzékelhetőek az emberek számára. A számos földmozgás és vulkanikus tevékenység, illetve az egyéb földrajzi és geológiai adottságok eredményeként a parkban gejzírek, hőforrások, vízesések, tavak és folyók szemet gyönyörködtető változatossága fogadja a turistákat. A Yellowstone flórája és állatvilága is csodálatra érdemes. Mintegy 1700 őshonos fafaj és egyéb növény és a területen, míg az állatvilágból olyan képviselőkkel találkozhatunk, mint a grizzly medve, a fekete medve, az amerikai bölény, a jávorszarvas, a fehérfejű rétisas, a hiúz vagy a farkas, hogy csak párat említsünk.

A Yellowstone Nemzeti Park turisták által leginkább látogatott helyei közül ki kell emelni a Yellowstone tavat. Ennek területe több mint 35 000 hektár és legnagyobb mélysége 118 m. További érdekessége, hogy 2357 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, és ezzel Észak-Amerika legnagyobb magashegyi tava.

Yellowstone Nemzeti Park vízesés a Yellowstone Grand Canyon-ban
Yellowstone Nemzeti Park vízesés a Yellowstone Grand Canyon-ban

A Yellowstone Grand Canyon is érdekes nevezetességnek számít, hiszen lenyűgöző szépségben tárja elénk a mély völgyben futó folyót. Ugyancsak a park területén fedezhetjük fel a Mammoth Hot Springs névvel illetett káprázatos forrásvidéket, vagy éppen a legismertebb, Old Faithful Geyser akár 50 méteres magasságba is fellövellő gejzírt. Szintén nagy érdeklődésre tart számot a világ legnagyobb aktív gejzíre, a Steamboat-gejzír (Gőzhajó-gejzír) a Norris Gejzír Medencében. Összességében a Yellowstone Nemzeti Parkban mintegy 10 000 geotermális jelenség található, melyek közül 300 gejzír.

A Yellowstone Nemzeti Park meglátogatása előtt érdemes alaposan tájékozódni. A park minden évszakban kínál érdekes látnivalókat, attrakciókat, lehetőségeket a kikapcsolódásra. Tavasszal az állatvilág ébredésének, a vízesések és a hóolvadásnak lehetünk tanúi. Nyáron, a Yellowstone nagy népszerűségének köszönhetően, igen zsúfolt, érdemes korán felkelni és útnak indulni. Az ősz egy speciális évszak a gyönyörű színeivel és az állatok készülődésével a télre. A téli nyugalom is a park sajátossága, de aki kis izgalomra vágyik, annak lehetősége van motoros szán bérlésére is.

A Yellowstone Nemzeti Park csodáit nem szabad kihagyni, életre szóló emlékekkel gazdagodhatunk.