Washington

Washington

Washington az Amerikai Egyesült Államok fővárosa. Nevét az állam első elnökéről, George Washingtonról kapta.

Columbia Kerület (District of Columbia) és Washington település kiterjedése egybeesik és egyetlen önkormányzat igazgatja őket. A legtöbbször praktikus szempontból egynek tekintik őket. A kerületben legutóbb 1871-ben volt két önkormányzat, amikor Georgetown elvesztette önállóságát. Az önkormányzat és a polgármester hatáskörei szűkebbek, mint másutt az Egyesült Államokban, mivel a település és a kerület felett a kongresszus büszkélkedhet fennhatósággal. A kerület lakóinak egész kongresszusi képviselete sincs, a Képviselőház munkájában csak egy, mindössze tanácskozási joggal ellátott megbízottjuk van, pedig az elnökválasztásban részt vehetnek, három elektori szavazattal.

Washington az Egyesült Államok szövetségi kormányzata mindhárom hatalmi ágának székhelye. Itt van a Világbank, az internacionális Valutaalap, az Amerikai Államok Szervezete és egyéb nemzeti és internacionális intézmények székhelye is. Washington – különösen a National Mall park – gyakran a színhelye nagy politikai tüntetéseknek. A településben nagyon sok nemzeti történelmi emlék, emlékmű és múzeum fedezhető fel, így a turisták körében felkapott.

Köznapi neve angolul D. C. (kiejtve díszí), vagy szimplán Washington. Ezelőtt Federal City (Szövetségi Település) vagy Washington City (Washington Település) neveken is emlegették. A D. C. nevet azért használják gyakran, hogy egyértelmű legyen, hogy Washington településről és nem Washington államról van szó.

Columbia kerület lakossága 2005-ös hivatalos becslés alapján 582 049 fő. Tősgyökeres washingtoni családot, vagy némely környékeken bennszülött washingtonit nehéz találni, tekintve, hogy az utóbbi száz évben erős volt az értelmiségiek beáramlása az állam minden tájáról.

A Washingtoni Nagyvárosi Övezet (Washington Metropolitan Area) népessége meghaladja az ötmilliót, a Baltimore-Washingtoni Nagyvárosi Övezeté ugyanakkor a nyolcmillió főt. Ha Washington, D. C. állam volna, szektor alapján az országban a legkisebb lenne Rhode Island után, népességben az 50. Wyoming előtt, népsűrűségben az első New Jersey előtt, bruttó nemzeti termékben mindazonáltal a 35.

Washington éghajlata nedves szubtrópusi (a Köppen-féle éghajlatosztályozás alapján Cfa), amely sajátos az Egyesült Államok közép-atlanti, tengertől elzárt területeire, négy évszakkal. Az USDA klímazóna osztályozása alapján a center közelében fekvő területek a 8a, a település többi része a 7b zónába esik, ami mérsékelt klímát jelent.

A tavasz és az ősz enyhe, alacsony páratartalommal, a tél tartósan alacsony hőmérsékletet hoz, az éves hómennyiség átlagban 420 mm. A települést átlagban 4-6 minden évben sújtja hóvihar. Ezekből a leghevesebbet „nor’easter” („északkeleti”) néven emlegetik, ezeket nagy szél, heves eső és elszórt havazás jellemzi. Ezek a viharok gyakran a keleti part nagy szakaszait sújtják. A nyarak javarészben forrók és párásak, júliusban és augusztusban a napi csúcshőmérséklet átlagban 30 C körül van. A forróság és a párás levegő kombinációja nyári hónapokban módfelett gyakran okoz viharokat, ezekből egyesek a térségben ritkán tornádót hoznak létre. A késő nyár, amellett a kora ősz esetén néha hurrikánok haladnak keresztül erre, de gyakran mire Washingtonig érnek, már veszítenek erejükből, mivel a település a szárazföld belsejében helyezkedik el. A Potomac folyó áradásai ellenben időnként nagy károkat okoznak Georgetownban. A legmagasabb hőmérsékletet a településben, 41 C-ot 1930. július 20-án és 1918. augusztus 6-án mérték, a legalacsonyabbat, 26,1 C-ot 1899. február 11-én, a Nagy Hóvihar során. A településben minden évben átlagban 36,7 napon magasabb a hőmérséklet 32 C-nál és 64,4 éjszaka hidegebb a fagypontnál.

Washington nagyon sok nemzeti emlékhellyel büszkélkedhet, és az egyik leginkább közkedvelt turistacélpont az Egyesült Államokban. A település centrumában fedezhető fel a National Mall nevű nagy, nyílt zóna, ahol jó néhány amerikai vezetőnek állítottak emlékművet és ez köti össze a Fehér Házat és a Capitolium épületét. Centrumában látható a Washington-emlékmű. Itt megfigyelhető még a Thomas Jefferson-emlékmű, a Lincoln-emlékmű, a Franklin Delano Roosevelt emlékmű, a Nemzeti második világháborús emlékmű, a koreai háborús veteránok emlékműve, a vietnámi veteránok emlékműve, a Columbia kerület háborús emlékműve és az Albert Einstein emlékmű.

D.C. -ben van a hírneves Smithsonian Intézet, amely olyan múzeumokat fog össze, mint az Anacostia Múzeum, az Arthur M. Sackler Galéria, a Hirshhorn Múzeum, a Nemzeti Légi és Űrmúzeum, az Amerikai Történelmi Nemzeti Múzeum, az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeuma, a Természetrajz Nemzeti Múzeuma, a Nemzeti Portrégaléria, a Nemzeti Postamúzeum, a Smithsonian Amerikai Művészeti Múzeum, a Renwick Galéria és a Nemzeti Állatkert.

A Smithonian múzeumain kívül az amerikai főváros még nagyon sok művészeti múzeumnak ad helyet, mint a Nemzeti Művészeti Galéria, a Nők a Művészetben Nemzeti Múzeum, a Corcoran Művészeti Galéria ésd a Phillips Gyűjtemény.

A Kongresszusi Könyvtárban és a Nemzeti Levéltárban az amerikai történelem releváns okmányainak ezreit őrzik. A Nemzeti Levéltár őrzi a függetlenségi nyilatkozatot, az alkotmányt és az alkotmánymódosításokat (Amendments).

Washingtonnak saját közkönyvtárhálózata van, amely 27 könyvtárat működtet. A center az Ifj. Martin Luther King Emlékkönyvtár (Martin Luther King Jr. Memorial Library), egy többemeletes üveg- és acélépület a 9. utca és a G utca sarkán (N. W. negyed).

Másfajta érdekes helyek Washingtonban: a Chinatown, a Szeplőtelen fogantatás nemzeti szentély bazilika (Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception), a Blair House, a Szent Máté apostol katedrális (Cathedral of St. Matthew the Apostle), a Folger Shakespeare Könyvtár, a Ford Színház (Ford’s Theatre), a Frederick Douglass Nemzeti Történelmi Hely (Frederick Douglass National Historic Site), az internacionális Kémmúzeum (International Spy Museum), a Nemzeti Építési Múzeum (National Building Museum), a Nemzeti Földrajzi Társaság (National Geographic Society), az Ébredés-szobor a Hains Pointnál (The Awakening), a washingtoni régi posta, a Theodore Roosevelt-sziget, az Egyesült Államok Holocaust Emlékmúzeuma (United States Holocaust Memorial Museum) és a washingtoni nemzeti katedrális (Washington National Cathedral).