Vendée Globe – Fa Nándorék gladiátorként teljesítenek

Vendée Globe – Fa Nándorék gladiátorként teljesítenek

Gladiátorként teljesít Fa Nándor és az egész mezőny a nyolcadik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen Varga Lajos, a Spirit of Hungary csapat követe alapján.

A mester hétfőn az M4 Sport Sportreggeli című műsorában hangoztatta, a november 6-án elrajtolt mezőny tulajdonképpen már túlvan egy transzatlanti versenyen, mivel átkelt az óceánon, s a hajósok önmagában erre is már évekig készülnek.

„Számottevő vitorlacsere van ilyenkor a változó szelek folytán, egy ilyen csere ugyanakkor megfelel egy spinning-edzésnek, mivel harminc perc alatt egy liter vizet veszítenek a versenyzők, és Nándinak 63 évesen kell megtennie ezt” – hangoztatta Varga Lajos, aki a felkészülésről azt mondta, 40 ezer mérföld előzetes vitorlázás van egy ilyen jókora versenyben, a nyári hónapokban Fa Nándor másodmagával átkelt az Atlanti-óceánon, ezután egyedül hazavitorlázott New Yorkból.

A mester közölte, a 15 ezer óra alatt épített hajó három éve van vízen, s akkortól megszakítás nélkül fejlődik, módosultak a beállítások. A két héttel ezelőtti induláskor több százezer ember gyűlt össze a rajtnál, aztán a versenyzők hirtelen egyedül maradnak, Fa Nándor saját bevallása alapján egy hét alatt „áll keresztül” a megváltozott környezetre. Ami a napi ritmust illeti, a magyar hajós – aki pénteken lépte keresztül az Egyenlítőt – mindössze 3-4 órát alszik 20 perces időszakokban, radartávolságonként, de előfordulnak olyan extrém állapotok is, hogy 36 órát is fenn kell lennie egyhuzamban.

Arról, hogy az éllovas brit Alex Thomsont jelen pillanatban 15 francia követi, Varga Lajos úgy vélekedett, ez egy rendkívül francia verseny, a francia ipar részéről hatalmas szponzoráció kapcsolódik a Vendée Globe-hoz, s egy hatéves hajó ott már elavultnak számít. Ennek ismeretében még jobban felértékelődik Fa Nándor mostani 19. helye az eredendően 29 fős mezőnyben, mivel például egy 2015-ös hajóval indult holland riválisát is megelőzi.

„Az első hat versenyző egy frontnak hála meglógott a többiektől, a 7-8. helyen állók azért kapaszkodnak, hogy ne szakadjanak le, ők már csak a következő alacsony nyomású levegőtömegre tudnak +felülni+” – ismertette a helyzetet a mester, aki úgy vélekedik, hogy délen az lesz a probléma, hogy a felmelegedés folytán északabbra tolódott a jéghegyek határa, mindent összevetve nehezebb ott haladni, mint 15 évvel ezelőtt. „Az elképzelések alapján Nándi 90-100 nap alatt óhajtana célba érni” – tette hozzá.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet alatt Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

mti

Fotó: Chrisophe Favreau / Spirit of Hungary