Varsó kulturális és természeti értékekkel

Lengyelország, Varsó Műszaki Egyetem

Ha érdekli a történelem, a gazdag kulturális értékek, akkor nem kell messzire utaznia. Alig párszáz kilométerre a magyar határtól felfedezhetjük a Lengyel fővárost, Varsó megannyi érdekfeszítő látványosságát. A történelem viharai nem kímélték ezt a várost sem, amely minden utazó számára képes megmutatni a közel-, s régmúlt, e területhez köthető emlékeit.

Varsó a legnagyobb Lengyelországi város, melynek a népessége 1,7 millió fő. Teljes területe mintegy 517 km². Ugyanakkor Varsó az agglomeráció központja, ahol egyes számítások szerint összesen 2,5-3 millió ember él.

Lengyelország, Varsó üzleti negyed
Lengyelország, Varsó üzleti negyed

Lengyelország fővárosának az éghajlata nedves kontinentális, ami meglehetősen hideg teleket és forró nyarakat jelent. A csapadék eloszlása nem teljesen egyenletes, télen kevesebb, nyáron több csapadék hullik.

Varsó képviseli az európai építészet majdnem minden stílusát és időszakát. A legrégebbi épülete a gótikus Szent János-székesegyház, amely nyughelyül szolgált a mazóviai fejedelmeknek. Ezen felül a templom királyok koronázásának helyszíne is volt. Az egész Óvárost reneszánsz és barokk stílusban építették. A leghíresebb barokk épület Varsó városközpontján kívül III. János király kastélya Wilanówban.

A második világháború után az Óvárost teljesen rekonstruálták a háború előtti megjelenésében. Ez olyannyira jól sikerült, hogy 1980-ban az Óváros felkerült a UNESCO Világörökség listájára. 1949-ben építették a Mariensztat lakótelepet, de az Óvárosra emlékeztető stílusban, így sokan úgy gondolják, hogy ez Varsó Óváros részéhez tartozik.

Az Óváros mellett Varsó egyike a legmagasabb épületekkel rendelkező európai városoknak, Lengyelország 21 legmagasabb felhőkarcolójából 18 itt található.

Lengyelország, Varsó Királyi palota
Lengyelország, Varsó Királyi palota

A megtekintésre érdemes épületek mellett a zöldterületek száma is jelentős, Varsó területének mintegy 40%-át teszik ki. A városban 82 park van, melyek közül a legrégebbi Wilanów-kert, III. Sobieski János király az azonos nevű kastéllyal együtt hozott létre a 16. században. A legismertebb a Łazienki Park (Fürdőpark), melyet II. Szaniszló király kezdeményezésére az ezerhétszázas években alapítottak, nagyjából angol stílusban. Varsó területén 13 természetvédelmi területet is találhatunk – többek között a Bielany-erdődöt, a Kabaty-erdődöt, vagy a Czerniaków-tavat.

Varsó további látnivalói köz tartozik a Királyi Vár, a Királyi út Szent Anna temploma, a Varsói Egyetem, az Elnöki Palota, a kőházak Nowy Świat utcán és villák az Aleje Ujazdowskién, a Szász Kert és az Ismeretlen Katona Sírja (különösen vasárnap, az őrségváltáskor), a Łazienki-park és palota, a Stara Praga – Targowa és Ząbkowska utcák – a háborúelőtti építészet példájára, illetve a Varsói Egyetem Könyvtára és a kert a tetején.