Vancouver Kanada eklektikus kultúrája

Vancouver Kanada, tengerparti városkép

Vancouver település valamivel több, mint félmillió lakosával a Fraser folyó és a Burrard-öböl közti félszigeten fedezhető fel. A belváros mindazonáltal az öbölbe nyúló kis félszigeten helyezkedik el. A település mára már Kanada nyugati partjának pénzügyi, ipari, hajózási, kulturális és turisztikai centruma. A belváros gyalog is nehézség nélkül bejárható.

Mára a városi megújulás és műemlékvédelem példája a Gastown városrész, a 19-20. század fordulójának hangulatát idéző házakkal, kávézókkal, galériákkal. A „Gassy” jack Deighton bronzszobra a Maple Tree téren áll, az 1970-es években állították. Szintén a városrész látványossága a gőzóra, melynek működését egy kis gőzgép biztosítja. A Gastown nyugati kapuja a Harbour Centre-re (kikötő center) nyílik. Eme helyen fedezhető fel a 167 méteres „The Lookout at Harbour Centre” Tower (Látkép a Harbour Centre-re” Torony), melynek tetejére két lift viszi fel a vendégeket. A felvonók érdekessége, hogy üvegből készültek, és már felfelé menet élvezhetjük a kilátást. A fenti kilátóteraszról egész körpanorámát láthatunk: megnézhetjük a Nagy-Vancouvert, az óceánt, a hóval fedett hegyeket.

Vancouver Kanada, éjszakai városkép
Vancouver Kanada, éjszakai városkép

Vancouver keleti részén fedezhető fel a Chinatown (kínai negyed). Ez a népcsoport Vancouverbe a vasútépítés folytán költözött 1881 – 1884 közt. Mintegy 15 ezer munkás érkezett az építkezésre, sokuk le is telepedett a városban.

A kínai negyeden kívül fedezhető fel a Science World („Akadémiai világ” – a Természettudomány háza), ahol megismerhetjük az egyes természeti jelenségek magyarázatait, megfoghatunk és kezelhetünk eltérő „szerkentyűket” és az OMNIMAX színházban természeti és akadémiai témájú háromdimenziós filmeket.

A város nyugati részén fedezhető fel több park, például a Queen Elisabeth Park, ahol Vancouver legmagasabb pontja, a 150 méteres Little Mountain található. Tetejéről remek kilátás nyílik a városra, az óceánra és az északi part hegyeire. A VanDusen Botanical Gardens 22 hektáron terül el, pázsitos rétjeit tavak és sziklakertek váltják. A növénykert érdekessége a sövénylabirintus. A vancouveri botanikus kerttől nyugatra a tengerbe nyúló félszigeten helyezkedik el a Point Grey városrész, ahol sok kellemes strandot fedezhetünk fel.

A város és környékének legnagyobb egyeteme az University of British Columbia 2500 hektáron helyezkedik el a Vancouver félsziget nyugati területén, a Georgia-szorosba benyúló végén. Közel 400 épületből áll, és mintegy 30 000 hallgatója van. A hangulatos, erdős övezet kedvelt kirándulóhely is egyben. Az egyetem területén van botanikus kert és Földtani Múzeum (M. Y. Williams Geological Museum) is.

Vancouver Kanada, városkép felhőkarcolókkal
Vancouver Kanada, városkép felhőkarcolókkal

A vancouveri antropológiai múzeum, Kanada egyik leglátogatottabb múzeuma. Az itt található gyűjteményében a világ minden részéről származó régészeti és néprajzi eszközök fedezhetők fel. Ezek közül a legérdekesebbek az indiánok művészi alkotásai, a totemoszlopok és másfajta színes faragványok.

Az Angol-öböl mentén autózva elérünk West Point Grey városrészhez. Itt kereshetjük fel az Old hastings Mill Store Museum-ot (Malom- és Rakttármúzeum), amely az első ipari létesítmény volt az Angol-öböl déli szélén. A Vancouver Maritime Museum (Tengerészeti Múzeum) mellett (ahol hajómodellek, tengerész uniformisok, és tengerészetre sajátos eszközök kerültek tárlatra) fedezhető fel a St. Roch National Historic Site (Szt. Rókus Nemzeti Történelmi Emlékhely).

A Vancouver Museum and Pacific Space Centre (Múzeum és Űrkutatási Center, planetárium) anyaga felöleli a művészetekkel, természetrajzzal, a tájék történetével foglalatoskodó átfogó gyűjteményeket az indiánokról, kultúrájukról. Ebben az űrkutatási központban megismerkedhetünk az ország az űrkutatásban és az űrhajózásban játszott szerepével.

A Stanley Park, mely Lord Stanleyről, Kanada 1889-es kormányzójáról kapta nevét, 400 hektáros kiterjedésén minden megtalálható, amely a szabadidő kellemes és hasznos eltöltéséhez létfontosságú. A park bejáratánál fedezhető fel a Lost Lagoon, egy 3 km átmérőjű tó, amely az eltérő vízimadarak élőhelye és vándormadarak pihenőhelye, és itt található a Stanley Park Zoo (Állatkert) is. Az állatkert mellett van a park legnagyobb attrakciója a Vancouver Aquarium (akvárium). A világ minden tengeréből több mint 8000 tengeri állat nézhető meg itt.