Vadása-tó

Vadása-tó

A Vadása-tó egy igazság szerint két tóból álló mesterséges tóegyüttes neve Vas megye déli részén, az Őrségben. Kedvelt üdülő- és horgászhely.

A két tó közigazgatásilag Hegyhátszentjakabhoz tartozik, földrajzilag a Hegyhátszentjakab, Őrimagyarósd és Szőce alkotta háromszög középpontjában fekszik. A tavak és a körülöttük kialakult, üdülőövezeti jellegű községrész ugyancsak vagy Hegyhátszentjakab központjából válik hozzáférhetővé, a Nádasd és Felsőjánosfa közt húzódó 7447-es útról északkelet felé letérve, vagy az Őrimagyarósd és Szőce közti útról délre letérve.

Vadása-tó
Vadása-tó

A tavakat a Vadása-patak felduzzasztásával alkották meg, a gátak a déli oldalukon felfedezhetők. Vizüket összesen 12 forrás táplálja. A déli, nagyobb tó 3, az északi 1 hektáros kiterjedésű. Az átlagos mélység 1,8 méter (a keleti oldal felé jellemzően mélyebb), a fenék kavicsos és iszapos.

Idegenforgalmilag a délebbi tavat hasznosítják, ennek keleti szélén funkcionál nyári hónapokban a fizetős strand is, a tőle nyugatra elhaladó út mentén ugyanakkor nyaralók és vendéglátóegységek sorakoznak. Keleti oldalán halad el a sárga turistajelzés is. Az északi tó, az előtározó nincs ennyire kiépítve, ezt teljesen erdő veszi körül, vizéből ugyanakkor tuskók állnak ki.

Vadása-tó
Vadása-tó

Az első tavat 1968-ban duzzasztották fel a helyi lakosok Solymár Lajos helyi néprendező kezdeményezésére a Vadása-patakon, innen kapta a nevét is. A patak neve egy népietimológia-szerű magyarázat alapján onnan származik, hogy a környéken élő sok róka a mederben lyukakat ásott, ezáltal kapta a vad-ásta nevet, amiből a mai név is származik. Az északi tavat később formálták ki.

2018 júniusában özönvízszerű eső rongálta meg a tó gátját, ezáltal közel egy évig a színtér nem volt várja az érdeklődőket. A helyreállítási munkák esetén külön kihívást jelentett, hogy a partok mentén élő védett tőzegpáfrányok élőhelyét ne károsítsák. Végül 2019 nyarán osztották ki újra a helyreállított tavat.