Úti cél a Riói karnevál, Brazília

Úti cél a Riói karnevál, Brazília

1928 óta szinte minden évben tárt karokkal várja a turista látogatók százezreit a Riói karnevál. Dél-Amerika, azon belül is Brazília, illetve Rio de Janerio világraszóló látványossága a tengereken túlról, a világ minden tájáról várja a kikapcsolódásra vágyókat, a nyaraló, az üdülő és a turista vendégeket. Látnivaló és nevezetesség akad itt bőven, de a szállás és a hotel lehetőségek korlátozottak, így ideje előre foglalni.

Az 1723-ig visszanyúló karneváli előzmények óta különféle változásokon átesett Riói karnevál eredetét Portugáliából származtatják. Ma az utazó leginkább táncversenyeket, táncbemutatókat és felvonulásokat láthat, és mindezt olyan pompában, díszesen, ahogyan sehol máshol. A mai karneválok elsődleges látványossága a szambaiskolák bemutatója, versenye. A látnivaló és a nevezetesség érzékeltetésére érdemes elmondani, hogy a felvonulók között nem ritka a több ezer táncosból álló csoport, amelyek akár 8-10 pompázatosan feldíszített járművel is rendelkeznek. A táncosok jelmezei általában élénk, látványos megjelenésű, főleg, amikor számtalan ember vonul fel ugyanolyan öltözetben.

Úti cél a Riói karnevál, Brazília
A Riói karnevál díszes forgataga csalogatja a turistákat

Olyan nagy az érdeklődés, hogy az utazás ide komoly nehézségekbe is ütközhet, ha nem foglaljuk le időben a repülőgépjegyet. A jó helyekért is verseny folyik, a jegyekhez sokszor csak borsos áron juthatunk hozzá. A Riói karnevál ideje alatt az úti cél zsúfolásig megtelik turista emberek tömegével, akik a szállás és hotel kínálat minden verzióját maximálisan kihasználják. Az utazás a városban a karnevál alatt kissé nehézkes, lassú, hiszen a táncosok, a jelmezesek, a karneválozók nem csak Rió egyetlen utcájára koncentrálódnak, hanem a városban elszórtan, minden körzetben találhatók.

A Riói karnevál csúcspontja a felvonulás, amely a Sambadron elnevezésű utcán, hatalmas felépített tribünök előtt vezet. A lelátókra a turistáknak akár több tízezer forintba is kerülhet egy jegy, de valószínűleg a látvány kárpótolja a pénzt és az utazás fáradtságait.

Természetesen, aki úti cél gyanánt elutazott már Rióba, annak érdemes a város és környékének egyéb látnivalóját is megtekinteni. Rio de Janerio egyik leghíresebb kerülete a Copacabana, amely egy 3 km hosszúságú homokos partszakasz, egy strand az óceán partján. A város jelképének számító cukorsüveg valójában egy hatalmas szikla, melynek tetejére drótkötélpályán utazhatunk fel. Ugyancsak meg kell említeni az utazás egyik lehetséges nagy látványosságát, a Corcovado tetején álló Krisztus szobrot.

A Riói karnevál nem csak egy egyszerű felvonulás. Egy kavalkád, egy igazi látványos, nevezetes esemény, amely ámulatba ejtő, a turista, az utazó, a nyaraló egyaránt feledhetetlen élményekkel tér haza. Ámulatba ejtő utazás, ahol a tánc, a színek, a brazil kultúra várja az érdeklődőt. Ennek köszönhetően a Riói karnevál igazán pompás úti cél lehet.