Utazás Koppenhága parkokkal tarkított forgatagába

Koppenhága, Dánia fővárosa kerékpáros paradicsom

Amikor nyaralásról esik szó, Koppenhága ritkán kerül szóba, pedig Dánia fővárosa mind utazás, mind látnivaló és nevezetesség tekintetében is első osztályú célpont. Ráadásul nincs is messze!

Dánia és egyben Skandinávia legnépesebb városa valamivel több, mint egymillió lelket számlál. Az úti cél már a XI. században említésre kerül és a XV. századtól Koppenhága Dánia fővárosaként van számon tartva.

Koppenhága, Dánia fővárosa sok látnivalót kínál
Koppenhága, Dánia fővárosa sok látnivalót kínál

Földrajzi elhelyezkedését tekintve a Sjælland keleti partján, kissé Amager szigetén, valamint néhány, a kettő között fekvő kisebb-nagyobb szigeten terül el a város. Keletről a Øresund tengerszoros határolja, amely a Balti-tengert az Északi-tengert köti össze. Koppenhága éghajlata nem mondható se melegnek, se kimondottan hidegnek. Ez elsősorban a körülötte elhelyezkedő nagy víztömegek pufferhatása miatt alakult ki. A hőmérsékleti értékek -2 – +21 °C között változnak. A leghidegebb hónap a február, míg a legmelegebb az augusztus.

Koppenhága egyik érdekessége a Øresund híd, amely 2000-ben épült meg és a svéd Malmö városával köti össze a fővárost. Ennek köszönhetően ma már szinte egységes várostérséget alakított ki a két város. Éppen ezért, ha az utazás célpontja akár Koppenhága, akár Malmő, célszerű a másik város meglátogatására is időt szánni, hiszen a lehetőség adott.

Közlekedését tekintve a város kimondottan kerékpáros-barát. Összesen majdnem 400 km kerékpárút áll rendelkezésre, amely behálózza az egész várost. Ha azonban nem szeretünk tekerni, igénybe vehetjük Koppenhága kiváló autóbusz- és metróhálózatát. Sajátos nevezetességnek is tekinthető, bár a helyieknek a mindennapos utazás kelléke, ha a menetrend szerint közlekedő vízibuszok kínálta kényelmet és gyorsaságot vesszük igénybe.

Dánia fővárosa több kisebb-nagyobb látnivaló parkkal büszkélkedhet, amelyekhez sok esetben valamiféle nevezetesség is köthető. Ha ezek felfedezésére (is) időt szentelünk, akkor az úti cél lehet egyből a Kastellet névvel illetett zöldterület, amely egy jó állapotú reneszánsz erődöt is magába rejt. Ugyancsak érdekes lehet az utazás a Kogens Have parkba, amely a Rosenborg kastélynak és ezen belül a koronaékszereknek ad otthont. Ez az ország legrégebbi királyi parkja, 1606-ban rendelte el IV. Keresztély a kialakítását.

Koppenhága, Dánia fővárosa parkokkal tarkított nagyváros
Koppenhága, Dánia fővárosa parkokkal tarkított nagyváros

A fő úti cél egyéni turista vagy szervezett csoportok esetében az Amalienborg palota, amely a dán királyi család téli rezidenciája, a hippinegyedként emlegetett Christiania városrész, az Andersen meséje által ihletett kis hableány szobor a koppenhágai kikötőben, a Strøget, Koppenhága ismert és a világ leghosszabb sétáló- és bevásárlóutcája, illetve Tivoli, amely egy régi és közkedvelt vidámpark.