Utazás Harare városába, Zimbabwe fővárosába

Utazás Harare városába, Zimbabwe fővárosába

Harare Zimbabwe fővárosa és egyben legnépesebb települése is. Itt látható az állam adminisztrációs, kereskedelmi és gazdasági centruma.

A The Economist sajtócsoport érdekeltségébe tartozó Economist Intelligence Unit által konstruált tanulmány 2011-es eredménye alapján a Föld települései közül Hararéban a legrosszabb élni. (A sorrend felállításában többek közt a politikai és társadalmi stabilitást, a közbiztonságot, az orvosi ellátáshoz való hozzáférést, a kulturális életet, a környezetet, az oktatást és az infrastruktúrát vették figyelembe.)

Utazás Harare városába, Zimbabwe fővárosába
Utazás Harare városába, Zimbabwe fővárosába

Harare szubtrópusi hegyvidéki klímával büszkélkedhet, az éves átlaghőmérséklet 17,95 C. Három fő évszak különíthető el: a meleg, nedves évszak novembertől márciusig-áprilisig tart, a hűvösebb, száraz évszak májustól augusztusig tart és a forró, száraz évszak szeptemberben és októberben sajátos. Az átlagos évi csapadékmennyiség csaknem 825 mm, mely jellemzően a májustól szeptemberig tartó időszakban esik.

A települést 1890-ben alapította a gyarmatosító Cecil Rhodes által előkészített Brit Dél-afrikai Társaság Pennefather ezredes vezetésével ideérkezett csoportja, akik a Kopje-dombon erődöt emeltek, és az erőd körül kiépült települést Salisburynek nevezték el a volt brit miniszterelnök, Salisbury után. A település 1953 és 1963 közt Rodézia és Nyaszaföld Államszövetség fővárosa volt. Nevét 1982-ben, a zimbabwei függetlenség második évfordulóján változtatták Hararéra.

A településben több élelmiszer- és textilipari üzem üzemel, ugyanakkor fontos az acélgyártás és a vegyipar is. A település közelében több aranybánya funkcionál.

A településben látható Zimbabwe legnagyobb internacionális repülőtere, a Harare internacionális repülőtér és itt felfedezhető az állam legforgalmasabb vasúti pályaudvara is.

Utazás Harare városába, Zimbabwe fővárosába
Utazás Harare városába, Zimbabwe fővárosába

Látnivalók

Egyetem – 1957-ben alapították.

Múzeum – régészeti, történeti és néprajzi anyagáról jól ismert

Könyvtár

Ewanrigg és Mcllvaine nemzeti park