Utazás Glasgow városába

Utazás Glasgow városába

Glasgow Skócia leghatalmasabb települése, egyben az Egyesült Királyság harmadik legnépesebb települése. Nevének mondanivalója gael nyelven: „zöld hely”. Az egész néven ismert Glasgow City Skócia 32 egységes fennhatóságú kiterjedése közül a legnépesebb. A Clyde folyó mentén, a skót alföld közép-nyugati részén helyezkedik el. A glasgowiak Glaswegian néven ismertek, s a helyi nyelvjárásnak is ez a neve.

A település 1999-ben kiérdemelte a City of Architecture and Design elnevezést. Glasgow legelismertebb tervezője volt a huszadik század elején élt Charles Rennie Mackintosh, aki a több tűzvészt is átélt Glasgow School of Art épületét is tervezte.

Utazás Glasgow városába
Utazás Glasgow városába

A buszközlekedés ideális, bár a jegyek kicsit kaotikusak, de a végére kiismerhetőek. A buszon lehet a vezetőnél jegyet kapni (egy útra, oda-vissza útra, és napijegy) de a perselybe „fillérre” annyit kell dobni, mert nem tudnak visszaadni. Az egy útra szóló 1,30, a retúr 1,7 a napi 3,4 font. A retúrjegynél visszafelé fel kell mutatni a jegyet. A külső reptér (Prestwick) 45 km-re van a belvárostól, a vonaton lehet Glasgow felé jegyet venni (8,5 font a kedvezményes 2 felnőtt és egy gyerek) de fel kell mutatni a repülőjegyet, mindent összevetve 50% a kedvezmény. Vasárnap a vonatok csak 8-tól közlekednek, a taxi 35-55 fontért visz ki. Edinburgh-ban vagy a központi pályaudvarról lehet menni a londoni vonatokkal, de egyszerűbb a helyiérdekű pályaudvarról (George Square mellett Queen Street pályaudvar) menni, onnan 1/4 óránként indulnak a vonatok.

A településben metró is közlekedik.

Utazás Glasgow városába
Utazás Glasgow városába

A George Square-en látható a települési információs iroda, ahol egynapos Loch Ness-i kirándulásra is be lehet fizetni. A települési múzeum, a közlekedési múzeum és az egyetem egy környéken van, belépőt nem kell fizetni, felajánlás adható. A varos nyugati részén, az úgynevezett West Enden felfedezhető a Kelvingrove Art Gallery, ami a legnagyobb látogatottságú díjmentes látványosság Skóciában, kb. 1,5 millió látogatóval minden évben. Nem nagy távolságra innen van a közlekedési múzeum, ugyancsak díjmentes, sok érdekes, speciális jármű van itt, például egy Trabant is. A Great Western Road és a Byres Road találkozásánál találjuk a botanikus kertet, ez is díjmentes. Az hatalmas üvegházban számtalan eltérő növényt gyűjtöttek a Föld minden részéből.