Utazás Dublin kocsmáiba

A Dublin Kastély kötelező látnivaló

Írország fővárosa Dublin, elsősorban kis kocsmáiról, illetve az ír népi táncról nevezetes. Persze aki ellátogat ide, a sör, a whisky, illetve a szépen táncoló lányok mellett sok más egyéb érdekes látnivalóval gazdagodva tér haza.

Írország fővárosa a Liffey folyó két partján terül el, az Ír-sziget keleti partjának közepe táján. A feljegyzések szerint a középkor óta Írország fővárosaként létező települést a vikingek alapították. Dublin világviszonylatban nem tekinthető hatalmas városnak, mindössze fél millió lakosával. Ugyanakkor az agglomerációval együtt ez már több mint másfél millió ember lakhelye.

Dublin igazi turistalátványosság is. Egyes felmérések szerint Párizs és London után a leglátogatottabb európai város. Éves szinten több mint négymillió turista keresi fel, hogy sétáljon az utcáin, egyen vagy igyon a kis kocsmáiban. A Dublinba érkező magyar turista valószínűleg nagy csodálkozással és örömmel figyeli a reggeltől késő éjszakáig tartó nyüzsgő életet amely a szórakozóhelyeken és a köztereken egyaránt zajlik. Dublin számtalan kisebb nagyobb kocsmájának köszönhetően a várost a világ kocsma-fővárosának is nevezik. Sok ember számára éppen ezért az úti cél minél több kocsma felfedezése. Ez persze nem feltétlen (csak) az ivással függ össze, hiszen az ír kocsma sok esetben kulturális intézmény is.

A kocsmák mellett természetesen Írország fővárosa sok egyéb nevezetesség tárház egyben. Dublin elsődleges látnivalója mi máshoz is kötődne, mint a sörhöz. A híres és nevezetes történelmi épületek csak ezután jönnek. A ma már csak látogatóközpontként üzemelő Guinness Store House Dublin legkedveltebb úti célja. Itt megismerkedhetünk a Guinness sör nem rövid történetével és persze meg is kóstolhatjuk azt.

Dublin nevezetes régi épületei közül meg kell említeni a Kilmainham börtönt és a Szentháromság Főiskolát, a Trinity College-ot. A főiskolán őrzött Kellsi Kódex-ben a keresztény középkor egyik leghíresebb alkotásában keveredik a kelta és a vikingek művészet. A Szent Patrik katedrális csipkézett tetejével szintén kötelező látnivaló akárcsak a Dublin Kastély. Ugyancsak Írország fővárosa büszkélkedhet Európa legnagyobb, bekerített összefüggő parkjával, a Phonix Park csodálatos pompájával.

Dublin nem csak egyszerűen a múzeumairól vagy nevezetes épületeiről híres, hanem vendégszerető, vidám és közvetlen lakosairól is. Az utazási idő alig pár órát vesz igénybe és máris gyönyörködhetünk a több száz éves épületekben, egy több száz éves kultúrában.