Utazás Botswanába, a Bushmanok földjére

Utazás Botswanába, a Bushmanok földjére

Nem a szomszédban van, nem is igazi nyaraló paradicsom, de akinek kissé elege van a tengerparti henyélésből és kalandot keres, annak nem szabad kihagynia Botswana vad sivatagját és mocsaras állatparadicsomát. Valószínűleg felejthetetlen utazás egy felejthetetlen kalanddal; ezt ígéri az úti cél.

Kezdjük mindjárt az „Istenek a fejükre estek” filmek főhőseivel, a Bushman emberekkel. Ők Botswana délnyugati részén, a Kalahári-sivatag lakói. A Kalahári-sivatag önmagában egy pompás látnivaló, ahol a szállás és a hotel leginkább a csillagos ég. Ellenben a turista gyakran találkozik oroszlánokkal, zebrákkal, struccokkal vagy éppen antilopokkal az utazás tartama alatt. A sivatag éghajlata valamivel csapadékosabb, mint a Szahara esetében, ennek hála a Kalahári-sivatag gyér vegetációval is rendelkezik, egy nagy kiterjedésű füves, bokros puszta. Itt találkozhat az utazó a Bushmanokkal, akik kis családi közösségekben élnek és nomád pásztorkodással tartják fenn magukat. Érdemes az utazás előtt helyi idegenvezetőt bérelni, hiszen a sivatag kiterjedése (illetve a Kalahári-medence kiterjedése) kb. tízszer akkora, mint kis hazánk. Ennek beutazásához azonban Botswana mellett érinteni kell a Namíbia és a Dél-afrikai Köztársaság területét is. Az úti cél ebben az esetben jobban körülírandó, érdemes kiszemelni egy nemzeti parkot, mint pl. a Kgalagadi Transfrontier Park, ismertebb nevén Gemsbok Nemzeti Park. Az utazás során így, ennek az aránylag kis résznek a bejárásával is rengeteg látnivaló, érdekesség várja a turistákat.

Utazás Botswanába, a Bushmanok földjére
Botswana, a Kalahári-sivatag a nomád Bushmanok földje

Másik nagy látványosság a Kalahári-medence, egyúttal Botswana északi területén az Okavango-delta. Míg a déli sivatagban a vízhiány, addig itt a víz nagy tömege várja az utazás során erre vetődő turista csoportokat. Az Okavango-delta a világ legnagyobb deltatorkolata a szárazföldön. A nevezetesség a hatalma kiterjedésű mocsárvidék, amely természetesen kiemelkedő élethelyet biztosít az állatoknak. Ez a 15 000 km2-nyi terület a vízimadarak paradicsomát jelentik. Amikor az elsődleges úti cél, hogy az utazás során madarakat tudjunk megfigyelni, akkor az Okavango-delta kiemelt jelentőségű látnivaló lesz a sorban. Ugyanakkor nem csak madarakban gyönyörködhetünk, akad itt más látnivaló is. Sétálgat erre az afrikai elefánt, a kafferbivaly vagy a nílusi víziló, akárcsak az utazás legjobban várt sztárja a gepárd, vagy az oroszlán. Nevezetesség még a keskeny- és a szélesszájú orrszarvú vagy a nílusi krokodil is.

Mivel az Okavango-delta elsősorban turista paradicsom, így az utazó bőven talál szállás lehetőséget magán vagy hotel formában egyaránt. Ugyanakkor itt sem javasolt az önálló utazás, az úti cél ugyanis sok ismeretlen veszélyt rejthet, amit az ottani vezetők ismernek és segítenek elkerülni.

Még egy jó tanács a végére. Ha Botswanai utazás a terv, érdemes jó előre az úti cél sajátosságaihoz mérten tájékozódni és a kötelező, illetve a javasolt védőoltásokat kérni. Hogy az utazás a pihenésről és az élményekről szóljon!