Utazás a Kínai Nagy Fal árnyékába

Utazás a Kínai Nagy Fal árnyékába

Ázsia és Kína talán legjellegzetesebb és legnépszerűbb utazási célpontja a Kínai Nagy Fal. Olyan elképzelhetetlenül monumentális, hogy még a gondolatába is beleborzong az ember, hogy ott sétálhat, megnézheti a több száz éves építményeket. Nem csoda, hogy első a látnivaló, a megtekinteni kívánt nevezetesség listákon.

Azoknak a turistáknak, akik utazás során meg szeretnék tekinteni ezt a világraszóló érdekességet is, nem kell messzire menniük Pekingtől. A várostól északi irányba utazva alig 50 km távolságban már elérhető a fal legközelebbi része. Mivel azonban a Kínai Nagy Fal teljes hossza több ezer kilométer, amely a keleti Sanhajkuan átjárótól a nyugati Csia Jü-kuan átjáróig tart, akár napokig vagy hetekig is tarthat az utazás. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a Kínai Nagy Fal nem teljesen összefüggő. Egy fal rendszerről van szó, amely több száz kilométeres sávban felhúzott falak összességét jelenti. Érdekessége, hogy még napjainkban is fedeznek fel falszakaszokat, így pl. 2012-ben egy 100 km-es, a Mongol határ közelében fekvő részre bukkantak. Egyes felmérések szerint a teljes falrendszer hossza elérheti az 50 000 km-t is.

A történelmi históriák szerint a Kínai Nagy Fal építését az i.e. 210-es években kezdte kiépíteni Csin Si Huang-ti, de már ő is bizonyos korábban épített falszakaszokat is felhasznált ehhez. A máig fennmaradt falszakaszok leginkább a XIV-XVII sz. között, a Ming-dinasztia idején épültek. A korábbi falszakaszok egyszerűen döngölt földből, míg a későbbiek már téglából készültek. A fal hegyeken, pusztákon keresztül húzódik és egyes feltételezések szerint a földművelésből élő kínaiakat védte az északi nomád (pl. hun) törzsek elől.

A Kínai Nagy Fal több ezer km hosszan húzódik
A Kínai Nagy Fal több ezer km hosszan húzódik

A Kínai Nagy Fal jelentős része megrongálódott az idők során, de néhol helyreállították, elsősorban a turista látogatók kedvéért. Mivel minden turista esetében a látnivaló és a nevezetesség megtekintése, felfedezése az úti cél, így érdemes a Kínai Nagy Fal esetében is követni az utazási iroda vagy a helyi idegenvezető tanácsait, útvonalát. Egyébként is erősen javasolt minden Kínában utazó számára utazási iroda használata. Az utazás, a szállás, a napi programok megszervezésével ugyanis az utazási iroda nagy terhet képes levenni a vállunkról. Számunkra csak az élvezet marad, a látnivaló megcsodálása, a Kínai Nagy Fal felfedezése. Hiszen egy olyan távoli kultúrában és egy ilyen gazdag történelmi nevezetességek otthonában van bőven látnivaló. Ez legyen hát az úti cél, hogy hazatérve az utazás élményteli és kedves emlékeket idézzen fel.