Új névvel és hosszabb időtartammal vár mindenkit a Gyulai Virágok Vasárnapja

Új névvel és hosszabb időtartammal vár mindenkit a Gyulai Virágok Vasárnapja

Gyulai Virágok Fesztiválja néven május 13. és 15. közt rendezik meg a kibővült, mostanáig Gyulai Virágok Vasárnapja néven szervezett eseményt – mondta Görgényi Ernő polgármester.

Kifejtette: a békési fürdőváros egyre jobb eredményeket ér el a turizmus terén, amire újabb rendezvényekkel is igényelnének ráerősíteni. Az év első három hónapjában a statisztikai felmérések alapján Gyula volt a harmadik leginkább közkedvelt belföldi úti cél.

Görgényi Ernő közölte: a Gyulai Virágok Vasárnapját 2001-ben szervezték meg első alkalommal, akkor 12 árusító volt ott. Az akkortól eltelt 15 évben az esemény rengeteget fejlődött, egyre többen látogattak ki rá és a kiállítók köre is állandóan bővült, idén már 65 standon vásárolhatnak a vendégek. Ezt felismerve javasolta a gyulai Erkel szálló igazgatója azt, hogy bővítsék az eseményt, a javaslatot a polgármesteri hivatal felkarolta.

Amellett a település környezettudatos virágosítási és fejlesztési programja volt a rendezvény megszervezésének másik kiindulópontja – mondta a városvezető. „2005-ös első nevezésünk óta évente díjazzák Gyula szépségét a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett Virágos Magyarországért versenyen, 2014-ben ugyanakkor másodszor képviselhettük hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében, ahol elnyertük az arany minősítést” – hangoztatta.

A rendezvény május 13-án szakmai programmal indul: A klímatudatos növényalkalmazás titulussal rendelkező szimpóziumon a szakemberek arra keresik a választ, hogy a megváltozott városi klímában mely növények életképesek. Ezt az uniós területfejlesztési programok, az úgynevezett zöld település projektek kivitelezésekor is kívánatos figyelembe venniük a beruházóknak – mondta Szászné Várkonyi Adrienn, Gyula főkertésze.

Kijelentette még: a hétvége díszvendége a Gyulával kulturális partnervárosi kapcsolatban álló Balatonfüred lesz, az ünnepélyes megnyitón Bóka István polgármester köszönti a vendégeket, a szakmai napon ugyanakkor előadást tart Balatonfüred főkertésze.

A három napos, költségmentesen várja az érdeklődőket eseményen kulturális és gasztronómiai programok is várják az érdeklődőket. Szombaton az Ízek, illatok utcája nyitja meg kapuit, a gyermekeknek és a családoknak Hevesi Imre és a ZűrZavar zenekar ad koncertet, ugyanakkor fellép Majsai Gábor, a Margaret Island folk-pop zenekar és Zséda.

A hétvégén a település több éttermében és szállodájában ehető virágokat lehet kóstolni.

MTI