Turisztikai fejlesztések valósulnak meg a Fertő-tájon

Turisztikai fejlesztések valósulnak meg a Fertő-tájon

A Fertő-táj önálló turisztikai attrakcióvá válását segítő fejlesztések valósulnak meg jövő nyár közepéig 406 millió forint európai uniós támogatásból a világörökségi szektor hat helyszínén – tájékoztatta a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület ügyvezetője az MTI-t.

Taschner Tamás közölte: a Fertő-táj ékkövei titulussal rendelkező projekttől azt várják, hogy pár éven belül több mint kilencezerrel nőjön a érdeklődők száma.

A beruházás részeként a fertőszéplaki Széchenyi-kastélyban világörökségi központot hoznak létre. Kétszáz négyzetméteren egy olyan kiállítást terveznek, amely tíz állomáson át szemlélteti, hogy mitől speciális a Fertő-táj. Megjelennek ezután benne a fertőrákosi és a fertőhomoki nemzetiségi kultúra ma is élő hagyományai, a mekszikópusztai természeti értékek és a fertőrákosi kőfejtő geológiai értékei is.

A tárlat interaktív lesz, a legkorszerűbb kellékekkel mutatják be a világörökségi értékeket. Mindemellett fejlesztik a kastély közelében a parkolót, és ajándékboltot is kialakítanak.

A fertőhomoki Tájházban megújítják a kiállítást, ami a horvát nemzetiségi kultúrát ismerteti részleteiben is, a Sarródi Tájházban mindazonáltal egy régi típusú, de új építésű pajtát állítanak fel, amely egyfajta családbarát közösségi tér lesz, és foglalkozásoknak ad ezután otthont.

A hegykői Mariska néni házában kerékpáros turisztikai központot formálnak ki, a fertőbozi Gloriett kilátót és az oda vezető lépcsőt ugyanakkor felújítják.

A több hektáron az út mentén elterülő, természetileg is védett hidegségi Papkertet rendbe teszik, sétautakat formálnak ki, és felújítják az ott fakadó 14 forrás környezetét. Ez a övezet egyfajta elvonulási, meditációs jellegű park lesz. A Papkertet egykor a papok használták zöldségek és másfajta ennivalók termesztésére.

A fejlesztésbe az egyesület bevonta az érintett önkormányzatokat, ezáltal biztosítható, hogy hosszú távon gazdaságilag fenntartható módon működjenek a látványosságok.

Egyes vélemények alapján a térségbe minden évben csaknem százezer vendég érkezik. A fejlesztéssel egy olyan turisztikai terméket formálnak ki, amely hozzájárul a Fertő tó körüli kínálat mennyiségi és elit emelkedéséhez, továbbá a világörökségi címmel érintett osztrák településekkel való partnerség erősítéséhez.

A Fertő tavat és az azt övező tájat, településeit magyar és osztrák oldalon 2001-ben vette fel az ENSZ Nevelésügyi, Akadémiai és Kulturális Szervezete, az UNESCO a világörökségi listára.

MTI