Toulouse az opera és a balett otthona

Toulouse az opera és a balett otthona

Toulouse település Dél-Franciaországban, a Garonne-folyó szélén. Toulouse Haute-Garonne megye székhelye. Párizstól 590 km-re fekszik, ill. félúton az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger közt.

Az egész világon elismert, 1229-ben hozott létre egyeteme az egyik legrégebbi Európában és több mint 97 000 hallgatójával a lille-i mellett a harmadik legnagyobb francia egyetem Párizs és Lyon után.

A francia forradalmat megelőzően Toulouse volt a korábbi Languedoc tartomány fővárosa. Ebben a pillanatban a Midi-Pyrénées régió adminisztratív centruma.

Toulouse már a Római Birodalom közepette nagymértékű település volt. Tolosa néven a nyugati gótok fővárosa 419 és 507 közt. 778-tól 1271-ig önálló hercegség volt, ezt követően a 18. és a 19. században jelentősége az ipari forradalom csekély hatása folytán mérséklődött. A 20. században a hadifelszerelések gyártását és a repülőipart Toulouse-ba helyezték, ezáltal a település megint életre kelt. Érdekes, hogy Toulouse gyengéje végül erősségévé lett, mert az ipari forradalom okozta környezetrombolás, ezenfelül a szociális-gazdasági átszervezés itt nem jelentkezett. Helyzetét Európa repülőipari központjaként, ráadásul azt kihasználva, hogy az emberek az ipari területekről készségesen költöznek a melegebb éghajlatú és tisztább levegőjű Toulouse-ba, a település lélekszáma 1960 és 2000 közt 50 százalékkal növekedett, amíg ez a mutató egész Franciaország területére nézve 30 százalék. A repülés- és biotechnológia-ipar kedvező jövőjére nézve valószínű. hogy a település növekedése folytatódik.

Toulouse-ban 1229-ben hozott létre patinás egyetem üzemel és neves a szépművészeti múzeuma is A településben sok templom fedezhető fel, ezekből különös figyelemre méltó az 1000-es években hozott létre Saint Sernin-bazilika. Az 1700-as évekből fennmaradt városházán (Le Capitole) színházi előadások is zajlanak. A pezsgő zenei életet mutatja, hogy sok híres együttes ebből a településből indult útjára, példának okáért a fiatal zenerajongók közott sikeres Zebda is.

A Théâtre du Capitole az opera és a balett otthona. Az Orchestre National du Capitole az Halle aux Grains-ben játszik. Az Académie des Jeux Floraux, a Francia Akadémia Dél-Franciaország okcitán nyelvet beszélő régiói részére kialakított megfelelőjének székhelye. Ezzel Toulouse az okcitán kultúra nem hivatalos fővárosa. A tradícióknak megfelelő okcitán kereszt Toulouse település és az újonnan hozott létre Midi-Pyrénées régió szimbóluma is.