Török kori történelmi esemény Tatán

Török kori történelmi esemény Tatán

Török-magyar összecsapást láthatnak a kíváncsiskodók május 18. és 20. közt a Tatai Patarán, ahol a vár visszafoglalását elevenítik fel hatszáz, korhű ruhába öltözött hagyományőrző segédkezésével.

Európa egyik hatalmas török kori történelmi fesztiváljának csúcspontja az a jelenet, amikor patarával, azaz petárdával berobbantják a török kézen található vár kapuját és az internacionális sereg lerohanja az erődítményt, amennyire az 1597-ben a valóságban is megtörtént, gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány vezetésével.

Az Öreg tó szélén, a tatai várban szervezett háromnapos parádén korhű ruhák, haditechnikai alkalmatosságok és autentikus csatajelenetek láthatók, ugyanakkor az érdeklődők megismerhetik a 16-17. század életének mindennapjait, a korabeli mesterségeket, korabeli ételeket. A találkozót kiállítások, katonazenekari rendezvény, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és hastáncosok színesítik.

A csatajelentekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően.

A tanulók élő történelemórán vehetnek részt, a gyermekeket kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, emellett népi játszótér várja.

A korabeli krónikák alapján 1597. május 23-án hajnalban két töröknek álcázott katona kért védelmet a vár kapuőreitől, ezután az őrök leszerelése után a kaput a patarával berobbantották és a Pálffy Miklós vezetésével magyar, német, spanyol és vallon alakulatokból álló csaknem 3000 fős sereg lerohanta a várat. Később Győr felszabadításánál is a Tatán bevált fegyver indította el a sikeres ostromot.

mti