Tokió a Távol-kelet „fővárosa”

Tokió, Japán nappali látképe

Japán közigazgatási központja és egyben a japán kormány, illetve a császár székhelye Tokió. Az ország központja a Kantó régióban, Japán több ezer szigete közül a legnagyobbikon, Honsún található. Hozzávetőlegesen 12 millió ember él itt, de az agglomerációt is beleszámítva már jóval 30 millió fölé emelkedik ez a szám. Tokió több szempontból is Japán központjának tekinthető. Itt található a legtöbb cég központja, számos egyetem és főiskola, múzeum, színház és szórakoztató központ. Tokió tömegközlekedése is rendkívül fejlett, főleg a vonat- és a metróhálózat.

Tokió és persze egész Japán az átlag magyar ember számára kettős jelentéssel bír. Első körben a Távol-keleti misztikumot, a több ezer éves hagyományokat és a jelentősen eltérő kulturális szokásokat. Másrészről viszont a modern technika fellegvárát, a fejlett műszaki tudományok otthonát. Ez a kettősség jellemző a Tokióba látogató turisták nagytöbbségére. Szeretnék megismerni a tradicionális értékeket és felfedezni a korszerű eszközöket. És ebben nincs is hiány, hiszen a városban mindkét fajta látnivalóból bőven akad.

Tokió, Japán éjjeli látképe
Tokió, Japán éjjeli látképe

A hagyományőrző látnivalók között kell megemlíteni a császári család mai is lakhelyéül szolgáló palotát. A kastélyt egy hatalmas park és kert öleli körbe, amely a palotával ellentétben bármikor szabadon látogatható. Ugyancsak ebben a kategóriában kell megemlíteni Tokió legrégebbi, 645-ben épült buddhista templomát és a mellette található szentélyt, a Senso-ji épületet, illetve az Asakusa kegyhelyet. Ugyancsak említést érdemel az Ueno park, ahol a séta és a csónakázás mellett állatkerti sétára vagy éppen múzeumlátogatásra is lehetőségünk nyílik.

A modern Tokió arcát mutatja a turistáknak a Tokió torony, amely a párizsi Eiffel-torony mintájára épült. Az Akihabara elnevezéssel illetet bazár- és üzletsoron szinte minden megtalálható a modern világ legújabb elektronikus csodáiból. Persze érdemes éjszaka is kimerészkedni és szemügyre venni például a Szivárvány-hidat (Rainbow Bridge), amely nappal ugyan egyszerűen fehérnek látszik, de éjszaka színpompás világítást kap.

Legyen szó egyéni utazásról vagy társas útról, Tokió biztosan élményteli és változatos szórakozást, kikapcsolódást ígér.