Több mint egymilliárdból újult meg a Sóstó természetvédelmi vidék Fehérváron

Több mint egymilliárdból újult meg a Sóstó természetvédelmi vidék Fehérváron

A helyi és országos védettséget is élvező Sóstó természetvédelmi körzet 1,1 milliárd forintból újult meg Székesfehérváron: a felújított természeti környezetet és a szomszédságában álló Sóstói Stadionban kialakított látogatóközpontot ünnepélyes keretek között adták át.

Cser-Palkovics András polgármester felidézte azt, hogy sokan aggódtak a tóért és a megmentését szorgalmazták, de „a település anyagi lehetőségeit meghaladta a helyreállítás, a kormány ellenben meghallotta a település szavát és segített”.

A látogatóközpontban elfért a természetvédelmi körzet értékeit bemutató bemutató és létrehoztak egy konferenciatermet is. Az átadóünnepségen bemutatták azt a dokumentumfilmet, amely 2016 februárjától kísérte végig a folyamatot egészen 2018 nyaráig.

Mészáros Attila alpolgármester hangoztatta, hogy 18 évvel ezelőtt készült már egy film Sóstóról, amely az korábbi állapotokat rögzítette. A település most ugyanazokat az alkotókat – J. Mező Évát és Körtvélyes Tivadart – kérte fel a rehabilitáció megörökítésére is – tette hozzá.

Az Európában is fantasztikus, fertős jellegű, 218 hektáros térség Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területének csökkenése folytán veszélybe került a övezet fennmaradása. 2016 elején lőszermentesítéssel, nádaratással kezdődött a rehabilitáció, ezt követően a tómeder kotrása következett: az Északi-tóban csaknem 65 ezer köbméternyi iszapot mozgattak meg, amiből főként költőszigeteket alakítottak ki a madarak részére.

A mederkotrás mellett a munka egyik legnélkülözhetetlenebb eleme a vízpótlás biztosítása volt, amit a mesterek a Basa-árok folyásirányának megváltoztatásával, ezenkívül tisztított szennyvíz bevezetésével oldottak meg, de a Sóstói Stadion tetőszerkezetén összegyűlő esővíz is a tóba folyik.

A tájékon csaknem hét kilométeres tanösvény épült, a fahidak felújításával és újak építésével a tó teljesen körüljárhatóvá vált. Épült egy 500 négyzetméteres napozóstég, modernizált két madárles, de játszóteret és fitneszparkot is létrehoztak a parton.

A tájépítész munka esetén a tó körül több mint 400 fát, 1700 cserjét és 3000 évelő növényt ültettek el. A fejlesztés utolsó eleme a vadmadárkórház kialakítása lesz, aminek kivitelezése a rövidesen lezáruló közbeszerzési eljárás után indulhat el.

mti