Több mint 1600 program a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Több mint 1600 program a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Több mint 1600 program, kiállítások, túrák és interaktív programok várják a közönséget országszerte a Múzeumok Őszi Fesztiválján október 1. és november 11. közt.

Az őszi széria 1600 programot ölel fel, amelyek 150 helyszínen zajlanak a fővárosi múzeumoktól kezdve a tájházakig országszerte – közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelte: a szervezők úgy állították össze a programokat, hogy abban a társadalom minden rétegének minden korcsoportja megtalálja az érdeklődésének megfelelőt. Közölte még: a kínálatot színesíti, hogy a programok a Családok Éve, a Kulturális Örökség Európai Éve és a Nemzeti Kulturális Alap 25. évfordulója köré csoportosulnak.

Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum vezetője kifejtette, hogy előző évben a rendezvény keretében több mint 800 múzeum és kiállítóhely több mint 10 millió látogatót fogadott, ami azt mutatja, hogy a társadalomnak szüksége van erre a kulturális intézményfajtára.

Kiemelte: a fesztiválnak az a célja, hogy jobban összekösse a múzeumi világot és a érdeklődőket. „Ma van egy olyan kínálati oldal, ami első osztályú szolgáltatást tud nyújtani a látogatóknak, akiket ellenben el kell érnünk. Így a magyar múzeumi mesterség létrehozta azt a három pillért, ami alkalmat hoz létre arra, hogy a szélesebb nagyérdemű csaknem az összes évszakban tudjon találkozni a múzeumok kínálataival” – mondta, utalva a tavaszi Múzeumok majálisa, a nyári Múzeumok éjszakája és a Múzeumok Őszi Fesztiváljának sokszínű kínálatára.

„Ez a hat hét kétségtelenül azt alátámasztja, hogy ez a szféra felkészült arra, hogy a legkülönlegesebb és legextrémebbnek tűnő ötleteket is megvalósítsa, ha az beépíthető az adott érdeklődői szegmensbe” – fűzte hozzá.

Cseri Miklós kijelentette, hogy a programok heterogén tematikák köré csoportosulnak, hogy megkönnyítsék a publikum választását.

Az NKA évfordulójához kapcsolódó Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolások témájában rendezett túrák Európa és ezen belül Magyarország gazdag és sokszínű kulturális örökségére, a helyi értékek megóvásának szükségességére igyekeznek ráirányítani a figyelmet.

A 25 kilométeres gyalogos és kerékpártúrák és 2,5 kilométeres séták a találkozó ideje alatt állandóan teljesíthetők lesznek egyénileg, családosan vagy kisebb baráti, munkahelyi közösségek által is. A program célja, hogy a vendégek olyan örökségi helyszínekre jussanak el, amelyek valahogyan az NKA-hoz kapcsolódnak, illetve, hogy erősítse a múzeumok, könyvtárak, levéltárak és a kulturális örökségi helyszínek, települések kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését.

A bemutatóterek szerveznek eseményeket mindezek mellett az utazó múzeum, a 16+ múzeumi találkozások, a múzeumi őszbúcsúztató tematikához kapcsolódva, a oktatók napja és az óvodapedagógusok napja kihangsúlyozott programokra elsődlegesen a pedagógusokat várják, de bővített tartalommal jelentkezik idén a Mesterek és szerzők című tematika is, amin át a vendég betekintést nyerhetnek művészek, mesteremberek műhelyeiben zajló munkába.

Az iskolai őszi szünetre időzített Múzeumi szünetelő című tematika aktív és eseménydús időtöltést ad napközis táborokkal, családi programokkal, a Pincétől a padlásig című csoport programjai a színfalak mögé való bepillantásra nyújtanak lehetőséget, és idén is folytatódik az Irodalmi találkozások című programelem is.

Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója azt mondta el: az lenne az ideális, ha a múzeumok természetesen lennének részesei az emberek hétköznapjainak és az is meghatározó lenne, hogy a gyerekek minél ezelőtt találkozhassanak ezekkel az intézményekkel és az általuk nyújtott tudásanyaggal, hogy később meg tudják különböztetni az értéket az értéktelentől.

mti