Több ezer előadás fogadja az érdeklődőket az edinburghi fesztiválokon augusztusban

Több ezer előadás fogadja az érdeklődőket az edinburghi fesztiválokon augusztusban

Több ezer előadás áll a vendégek rendelkezésére az edinburghi fesztiválokon augusztusban. Az internacionális esemény vendégei közt van mások mellett Gustavo Dudamel, a rendezvényt kísérő Fringe-en ugyanakkor jócskán több mint háromezer programból válogathatnak a kíváncsiskodók augusztus 26-ig. A központi témák közt van az éghajlatváltozás és az angol európai uniós tagság megszűnése (Brexit) is.

A skóciai településben már elkezdődött a művészeti parádé és augusztusban rendezik meg az internacionális könyvfesztivált is.

Az internacionális fesztiválnál is nagyobb érdeklődéssel kísért Fringe szokásossan a kevésbé ismert, feltörekvő társulatok és előadóművészek terepe, de a kínálatban nemzetközileg ismert nevek is megjelennek. Fellép Ian McKellen, aki országos turnét tart az Egyesült Királyságban, hogy a bevételekből színházakat segítsen, első edinburghi szereplésének ötvenedik évfordulóját ünnepli a parádén. Visszatérő résztvevő a Fringe-en Eddi Izzard komikus, aki Dickens Hangulatos remények című művének feldolgozásával érkezik Skóciába. Stephen Fry egyszemélyes előadása előzetes várakozások alapján a rendezvény egyik fénypontja lesz.

A Fringe központi témái közt megjelenik az éghajlatváltozás, amelyre több előadás is felhívja a figyelmet. Több produkció is gondot fordít ezt követően a politikával, például a modern brit kormányfő, Boris Johnson tevékenységével.

Növekvő problémát jelent a fellépők alapján a költségek emelkedése. Többen közülük változásokat sürgetnek annak érdekében, hogy a rendezvény ne váljon eliteseménnyé. Augusztusban Edinburghban alaposan drágán lehet csak szálláshoz jutni, és a fellépők egy része attól tart, hogy a rendezvény kirakateseménnyé alakul keresztül. A jegyeladások ugyanakkor örökösen, hatodik éve nőnek, és az ez évi programsorozatban rekordszámú, 63 országból érkeznek fellépők.

Az internacionális eseményen fellép a Recirquel is, az újcirkusz társulat a My Land című előadása mellett elénk tárja a Párizs éjjel felújított változatát is.

mti