Thaiföld egyik csomópontja

Thaiföld egyik csomópontja

Phitszanulok település Thaiföld ÉNy-i részén. Az ugyanolyan névvel illetett tartomány székhelye. Lakossága 72 ezer fő volt 2012-ben, az agglomerációval 84 ezer fő.

A település csaknem félúton fekszik Bangkok és Chiang Mai közt. Közlekedési csomópont.

Már a 14. században volt itt egy helység, amikor a Wat Phra Si Rattana Mahathat (templom) épült a Nan folyó szélén. A szukhothaj-stílusú Phra Buddha szobor 14. századi, aranyozott bronzból készült. Az egész országból vonzza a zarándokokat és a vallási kellékek egész ipara épült rá. Körülötte a kerengőben Buddha-szobrok tucatjai sorakoznak. Az út túloldalán van a Wat Ratchaburana, amely freskóin Ramakien (az indiai Rámájana eposz helyi variánsa) jelenetei láthatók. A Sergeant Major Thawee Folk Museumban (Néprajzi Múzeum) a falusi kézművestermékek, állatcsapdák, mezőgazdasági készülékek láthatók. Az út túloldalán van a Buddha-öntöde, ahol meg lehet nézni, hogyan készülnek a Buddha-szobrok évszázadok óta.

A településtől 5 km-re délre fedezhető fel a Wat Chulamani ajutthajai-stílusú templom. A 15. században épült. Az innen kb. 60 km-re északnyugati irányba fekvő Szukhothaj történelmi városrésze a kulturális világörökség része.