Tel-Aviv Izrael második leghatalmasabb települése

Tel-Aviv Izrael második leghatalmasabb települése

Tel-Aviv-Jaffa Izrael második leghatalmasabb települése; a Földközi-tenger szélén terül el. Az állam gazdasági és kulturális centruma.

Tel-Aviv települését eredendően 1909-ban alapították a zsidó bevándorlók. Miként növekedett a település, végül túlnőtte az arabok lakta részt. A két települést 1950-ben egyesítették Tel-Aviv-Jaffa települése néven, két évvel Izrael állam megalapítása után.

Tel-Aviv Izrael második leghatalmasabb települése
Tel-Aviv Izrael második leghatalmasabb települése

Ma Tel-Aviv az állam gazdasági centruma, de a hivatalos főváros Jeruzsálem. A településben felfedezhető high-tech komplexum neve Szilikon Vádi, amely az amerikai Szilícium-völgy izraeli variációja. Tel-Avivot sokan tekintik az állam kulturális centerének is, mivel vibráló nyugati hangulata van. Az UNESCO a világörökség részének nyilvánította Bauhaus építészete folytán.

Tel-Aviv virágzó, korszerű, dinamikus és multikulturális helység, amit javarészben toleráns, világi és liberális, ugyanakkor materialista és hedonista városként jellemeznek, szemben Jeruzsálemmel, amit szent településnek és konzervatívnak tekintenek. Egyesek azt mondják, hogy „ameddig Jeruzsálem imádkozik, Tel-Aviv játszik”.

Ez a helység a centruma Izrael legnagyobb konurbációjának, a Gus Dannak (Dan blokk), amelyiknek egész lakossága a 2010-es évek végén közel négy millió fő volt, és amely észak-déli kiterjedésében Netánját és Asdódot is magába foglalja.

Tel-Aviv Izrael második leghatalmasabb települése
Tel-Aviv Izrael második leghatalmasabb települése

A szűkebb értelemben vett település lakossága 2015-ben 433 000 fő, kiterjedése 50,6 km². Mivel az internacionális közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ugyanakkor Tel-Aviv központi helyzete folytán több külképviselet itt funkcionál.

Tel-Avivban közönséges mediterrán éghajlat van. A hosszú nyarak melegek és szárazak, eső nélkül. Az augusztus az év legmelegebb hónapja átlagos napi hőmérséklete eléri a 30 C-ot, de ilyenkor hajnalra is csak 23-24 C-ig kevesebb lesz a levegő hőmérséklete. A 35 C-ot meghaladó hőmérséklet a tenger mérséklő hatása okán ritka. A tél hűvös és tavaszias és az éves csapadék nagyrészt a téli hónapokra szűkül (először is novembertől márciusig). A havazás szokatlan esemény. Az évi napsütéses órák száma roppant módon magas.

Izrael legnagyobb és legforgalmasabb repülőtere, a Ben-Gurion internacionális repülőtér a városközponttól 19 km-re délkeletre látható.

Fő látnivalók:

 • az óváros Jaffa
 • Tayelet és a Frishman Beach (tengerpart)
 • Neve Tzedek (wd) (városrész)
 • Rothschild Boulevard (wd) (sugárút)
 • Derech Dizengoff – a település kereskedelmi, idegenforgalmi centruma. Jó megjelenésű boltok, vendéglők váltják egymást.
 • Nachlat Binyamin Pedestrian Mall (vásárlás)
 • Old Tel Aviv Port Area (a régi kikötő környéke)
 • Hayarkon/Jarkon (park) (wd)
 • Yitzhak Rabin Center (könyvtár és kutatóközpont)
 • Charles Bronfman Auditorium (koncertterem, Izraeli Filharmonikusok)
 • Azrieli Center (wd) (felhőkarcoló-komplexum, Azrieli Lookout – kilátás a településre)
 • Ijo & Babet, Dizengoff Str. (éjszakai élet)
 • Zsábotinszki Intézet (Mecudát Zeév) – a felhőkarcoló a nemzeti (revizionista) párt székháza. Két múzeum van benne.