Tbiliszi Grúzia kulturális, gazdasági és közlekedési centruma

Tbiliszi Grúzia kulturális, gazdasági és közlekedési centruma

Tbiliszi Grúzia fővárosa és egyben leghatalmasabb települése, az állam kulturális, gazdasági és közlekedési centruma. 1936-ig hivatalos orosz neve a görög nyelvből közvetített Tiflisz (Tyiflisz) volt, amely ezelőtt egész Európában használatos volt.

Tbiliszi Kelet-Grúziában, a Tbiliszi-medencében, a Kura (Mtkvari) folyó két szélén terül el. A vidék magassága 380 és 600 méter közt váltakozik. Északról a Szaguramo-hegylánc, keletről és délkeletről az Iori-síkság, délről és nyugatról ugyanakkor a Trialeti-hegység nyúlványai határolják.

A bal parti városrész 30 km hosszan nyúlik el a folyó mellett. A jobb parton a sziklás és dombos vidék akadályozta a letelepülést, így ezek a területek fejletlenebbek. A folyó mentén található nagyobb kiemelkedéseken találhatjuk a főváros legjobb kinézettel rendelkező műemlékeit.

Az éghajlat átmenetet képez a szubtrópusi és a kontinentális közt. Közép-Ázsia felől száraz, keleti szelek fújnak, miközben a Fekete-tenger felől érkező nyugati szelek csapadékdúsabb levegőt szállítanak. A Kaukázus nem engedi a település fölé az Oroszország felől érkező hideg légtömegeket. A telek hidegek, a nyarak ugyanakkor melegek. A települést körülvevő hegységeknek és a nagy vízfelületektől való kis távolságnak betudhatóan a főváros időjárása sokkal kellemesebb, mint más, hasonló szélességen fekvő településeknek.

Az átlaghőmérséklet 12,7 C. A leghidegebb hónap a január, 0,9 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel, a legmelegebb mindazonáltal a június 24,4 fokkal. Az eddig mért legalacsonyabb hőmérséklet 23 C volt, a legmagasabb mindazonáltal 40 C.

Az átlagos csapadékmennyiség 568 mm. A legcsapadékosabb hónap a május (90 mm), a legszárazabb a január (20 mm). A település körüli hegyek folytán többször felgyülemlenek a felhők a település fölött, és ez csapadékos, felhős időjárást hoz. A településben az északnyugati és a délkeleti légáramlatok dominálnak.

A lakosság 80%-át a grúzok teszik ki. Rajtuk kívül a településben élnek még, oroszok, örmények, azeriek, oszétek, abházok, ukránok, görögök, zsidók, észtek, németek, kurdok és asszírok. Az utóbbi években kiemelkedően növekedett a török és kínai lakosok száma.

A lakosok 85%-a keresztény. A legjelentősebb keresztény felekezet a grúz ortodox egyház, utána az orosz ortodox egyház és Örmény Ortodox Egyház. A nyugati kereszténységet képviselik a katolikus, evangélikus és a baptista hívők. A nem keresztény vallások közül a szunnita muszlim (8%) és a zsidó (2%) a legfőbb. Tbiliszi régóta neves volt a vallások közti toleranciájáról. Így lehetséges az, hogy az óvárosban 500 méteres körön belül nemkülönben találhatunk ortodox és katolikus templomot, zsinagógát és mecsetet.

A leginkább közkedvelt közlekedési konstrukciók a modern, sárga buszok, amiket a modern kormány rendelt Hollandiából. 1966-ban nyílt meg az első metróvonal, a másodikat 1979-ben adományozták. 2007-ben fejeződött be a hálózat rekonstrukciója, melynek közepette megújították az állomásokat és a járműparkot is korszerűsítették. A szovjet korban épült villamosvonalak közül ebben a pillanatban csak Sanzona-ban, a Gldani-Nadzaladevi egyik városrészében található járatok üzemelnek.

Az 1905-ben épült sikló a Mtatsminda vidámparkba szállítja az utasokat. 2012-ben a egész vonalat felújították.

Az Európa tér és Narikala-erőd közt közlekedő libegőt 2012-ben építették.

A település repülőtere a Tbiliszi internacionális repülőtér.

A látnivalók döntő része a település centrumában, a Kura folyó szélén, ezenfelül annak környékén van. A legnevezetesebb látványosságok közé sorolható:

 • Metekhi-templom Vakhtang Gorgasali szobrával a Metekhi sziklán,
 • a Tbiliszi Történelmi Múzeum,
 • a Narikala erőd,
 • az ‘Anchiskhati-templom,
 • a Sioni-székesegyház,
 • a Sameba-székesegyház,
 • a Szabadság-tér a Városházával és Szent György-szobrával.
 • A városközponttól távolabb látható a Vake park, ahova siklóval lehet eljutni.
 • A Narikala erőd délkeleti szomszédságában terül el az Abanotubani negyed, melyben ma is funkcionáló iszlám emlékek láthatóak, mint a Tbiliszi mecset, a Jumah mecset továbbá a török fürdő. Innen pár perc séta a Legvtakhevi vízesés.
 • Nemzeti Botanikus Kert
 • Szépművészeti Múzeum
 • Városnézés a drótkötélpályás felvonóról
 • Mtatsminda Pantheon (egy nekropolisz, ahol a legjelentősebb írókat, művészeket és nemzeti hősöket temették el)

A településben sok múzeum, színház, mozi, kocsma, diszkó látható. A legjelentősebb színházak a Shota Rustaveli Akadémiai Színház és a Marjanishvili Akadémiai Színház, a legjelentősebb operaház ugyanakkor a Tbiliszi Állami Operaház.

A település legjelentősebb fesztiválja a Tbilisoba (Tbiliszi napja), mikor is a település alapítását ünneplik. 1979 óta van az esemény. 1988-tól 1994-ig a politikai feszültségek okán nem szervezték össze, de akkortól fogva újból sok helyi lakost és turistát vonz a találkozó.