Tasmania

Tasmania

Tasmania Ausztrália legnagyobb szigete, amit Ausztráliától délkeleten a kb. 200 km széles Bass-szoros választ el. Új-Zéland a sziget keleti csücskétől kb. 1500 km-re keletre látható.

Tasmaniát a Déli-óceán és a Tasman-tenger veszi körbe, és több apró sziget veszi körül. Ausztrália legkisebb kiterjedésű szövetségi állama. Népessége 2008 decemberében meghaladta a 500 000 főt, kiterjedése 68 332 km² (Magyarország területének majdnem -e).

Területének 40%-a védettség alatt áll, 20%-a a világörökség része. A szigetállam fővárosa és leghatalmasabb települése Hobart, lakossága túllépte a 200 000 főt.

Tasmania
Tasmania

A sziget nagy részét mérsékelt égövi esőerdő borítja, igen magas az őshonos nyitvatermők fajszáma.

Az erszényes emlősök a jellemzőek, pl. a kacsacsőrű emlős, a tasmán ördög és a kihalt erszényesfarkas.

A szigeten 19 nemzeti park felfedezhető; a nyugat-tasmaniai nemzeti parkok, közöttük a Southwest Nemzeti Park, a világörökség részét képezik.

Tasmánia őslakos népessége 10 ezer éven át, az európaiak 19. századi megjelenéséig elszigetelten élt az ausztrál bennszülöttektől.

Abel Janszoon Tasman a Holland Kelet-indiai Társaság felfedezője 1642. november 24-én pillantotta meg Tasmania nyugati partját, amit Anthony Van Diemen, Holland Kelet-India főkormányzója után Van Diemen földnek nevezett el. A szigetet körbehajózta, az időjárás okán ellenben kikötésre alkalmatlannak bizonyult. Végül ellenben december 3-án a zászlókitűzéssel hivatalosan is birtokba vette a területet. Az angolok megérkezésekor még 8000 bennszülött élt Tasmaniában.

Tasmania
Tasmania

George Augustus Robinsont a 19. században az korábbi gyarmati kormány azzal bízta meg, hogy tegye művelésre alkalmassá a földeket az európai telepesek részére. Ennek következtében az őslakosok száma 1850-re 47-re mérséklődött. A sziget fővárosa Hobart, amit 1804-ben hoztak létre, és Ausztrália második legrégebbi települése. A Derwent folyó két szélén terül el. Más nagyobb települései: Launceston északon, Devonport és Burnie északnyugaton. A déli sarkkör közelében fekvő (szubantarktikus) Macquarie-sziget ugyancsak a tasmaniai közigazgatás alá tartozik.

Tasmania változatos tájaival és természeti szépségével igen híres turisztikai célpont. A sziget nyugati harmada észak-déli irányban megközelítően érintetlen ősvadon, rohanó folyókkal, nagy hegyekkel és helyenként áthatolhatatlan erdőséggel. Tasmania közepe síkságra felhívja a figyelmet, a keleti partja mindazonáltal inkább strandoló embereknek való. Annak ellenére, hogy a szigeten hajdan Nagy-Britannia fegyenctelepeket tartott fenn a száműzött bűnözők részére, Tasmania ma Ausztrália egyik legnyugodtabb állama.