Tanzánia, Afrika exkluzív célállomása

Tanzánia, Afrika exkluzív célállomása

Tanzánia Magyarországnál több mint tízszer nagyobb állam Kelet-Afrika indiai-óceáni partvidékén. Az állam két szövetségi állama egykor brit mandátumterület volt: Tanganyika 1961-ben nyerte el függetlenségét és 1964-ben egyesült Zanzibárral. Neve is erre utal: Tan + Zan + a latinos ia-képző.

Felszínének zömét a Kelet-afrikai-magasföld hullámos szavannája uralja. A fennsíkból északon óriási vulkánok emelkednek ki, amelyek közül a Kilimandzsáró hegység csúcsa, a Kibo (Uhuru) Afrika legmagasabb pontja is.

Az 1000-1300 méter magas fennsíkból nyugaton éles törésvonal mentén, meredeken szakad le a közép-afrikai árokba, amelyiknek délen szerteágazó törésvonalai mentén lávatakarók terülnek el, valamint nagyrészt már kialudt vagy szunnyadó tűzhányók magasodnak. A közép-afrikai árok nyugati oldalán alakult ki a Föld egyik hatalmas kalderája: a Ngorongoro átlagosan 700 m magas peremei 326 km²-es síkságot öveznek. A magasföld keleti oldala szakaszosan ereszkedik le az Indiai-óceánt kísérő, dél felé szélesedő sík és dombvidékre. A kristályos alapkőzet tönkjéből élesen elkülönülő szigethegységek emelkednek ki (Usambara-hegység, 2462 m; Uluguru-hegység, 2552 m).

A tengerpartot korallzátonyok és kisebb-nagyobb korallszigetek szegélyezik.

A Kelet-afrikai-árok vonalában van a Nyasza- (Malawi-) és a Tanganyika-tó. A Viktória-tó vízgyűjtő területének vizei végső soron a Níluson keresztül a Földközi-tengerbe jutnak, ameddig az állam nagy része az Indiai-óceán vízgyűjtő kiterjedése.

Leghosszabb folyói – a Pangani, a Rufidzsi (Rufiji) és a déli határt követő Ruvuma – az Indiai-óceán felé tartanak. Nem hajózhatók, zuhatagos szakaszaik vízenergia-tartaléka nagy.

A magasföld és az árkok egyes részei lefolyástalanok. A mellékárokban levő Rukwa-tó és a K-afrikai-árokban mélyülő egy-két kisebb tó (Nátron-, Manyara- és Eyasi-tó) enyhén sós vizű.

Tanzánia változatos földrajzi tulajdonságai változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a sajátos,de a tszf. magasság okán nagy részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi klíma van, amit némiképp enyhít a tenger közelsége. Az állam északkeleti hegyi lankáin ellenben megközelítően teljes évben mérsékelt éghajlat van.

A magasföld és a vulkáni kúpok keleti, délkeleti lejtői évi 1500-2000 mm csapadékot kapnak. A fennsík mélyebben fekvő részei és a kelet-afrikai-árok ellenben szárazak (évi átl. csapadék 400-800 mm). Tanzánia nagy részén egy esős évszak van (nov. -ápr/máj.), de északon megfigyelhető kettős csapadékmaximum.

Növényzete változatos. A tengerpartot mangrovemocsarak, ezenkívül pálmaligetek kísérik. Az állam belsejében a csapadékviszonyoknak megfelelően száraz, rövid füvű, bozótos vagy hosszú füvű szavanna (a legnagyobb kiterjedésű természetes állományok, példaként a Serengeti Nemzeti Park) és 15-20 m magas, laza lombkoronájú, főként lombhullató pillangósvirágú fákból álló szavannaerdők vannak. A gyepszintet főként homokfű, fenyérfű, tőtipan alkotja. A zárt gyepet ernyő alakú selyemakác és akácia csoportjai, nyálkafa, balzsamfa, majomkenyérfa szakítják meg.

Trópusi esőerdők csak a magashegységek (Kilimandzsáró, Meru, Uluguru-hegység) oldalain nőnek. A hegylábakon 500-700 m magasságig zárt, lombhullató erdők, felettük síkvidéki esőerdők, 1500-1700 m magasságon hegyi esőerdők, feljebb alacsonyabb köderdők vannak. 3000 m körül bambuszosok, törpeerdők váltakoznak, felettük hangafélék alkotta havasi cserjések díszelegnek. 4000 m felett száraz, hideg sivatagi, félsivatagi növényzet van.

Állatvilága egyedülállóan gazdag, megóvására világhírű nemzeti parkokat hoztak létre. Sehol máshol a Földön nem megfigyelhető ennyi gnú, zebra és antilop – és a Tanzániára sajátos síkságok megkönnyítik a vadvilág szemlélését. Elefánt-, bivaly-, víziló- és csimpánz állománya is a Föld legnagyobbjai közé sorolható.

Tanzániában tradíciókhoz híven a család feje mindenkor a család legidősebb tagja. Akaratának mindenki engedelmeskedik. Rangban utána következnek a család többi férfitagjai, koruk alapján. A kis közösség nőtagjai és a gyermekek feltétlen engedelmességgel tartoznak a férfiaknak. A nők sorsa kemény, tudniillik nemcsak a ház körül tevékenykednek, hanem rájuk hárul a földművelő munka nagy része is és az ő feladatuk a gyermeksereg gondozása is.

A gyerekek életük első éveit a legszorosabb anyaközelben töltik. Pár napos koruktól kezdve az anyjuk hátára vannak kötve egy kendőben. Édesanyjuk mindenhová magával viszi őket. Többnyire csak a kistestvér megszületése után kerülnek le az anyjuk hátáról, hogy az újszülötteknek nyújtják át a helyüket. A testvérek ragaszkodnak egymáshoz és az idősebbek feladata, hogy gondját viseljék a kisebbeknek.

Főbb látnivalók

  • Zanzibár
  • Serengeti Nemzeti Park
  • Kilimandzsáró Nemzeti Park
  • Ngorongoro Természetvédelmi Tartomány
  • Selous Vadrezervátum
  • Kilwa Kisiwani és Songo Mnara romjai