Szófia

Szófia

Szófia, Bulgária fővárosa, és egyben a legnépesebb (2010-es adat alapján 1 259 446 lakosú) települése.

Az állam nyugati felén, a Vitosa hegy lábainál helyezkedik el 500-600 méterrel a tengerszint felett.

Szófia 24 kerületből áll. Szófia a szűken vett Szófiából és pár agglomerációs településből áll. Minden kerületnek van saját polgármestere, ezen kívül az agglomerációs településeknek is van külön polgármesterük.

Szófia
Szófia

Látnivalók

  • Alekszandr Nyevszkij székesegyház: Alekszandr Nyevszkij székesegyház (Храм-паметник Александър Невски): az 1877-78-as orosz-török felszabadító háborúban elesett 200 000 orosz katona emlékére épült.
  • Szófiai központi zsinagóga: A szófiai központi zsinagóga (Софийска синагога) Európa második legnagyobb szefárd zsinagógája és a legnagyobb ilyen vallási létesítmény a Balkán-félszigeten.
  • Banja Basi mecset: XVI. századi emlék a török időkből, szemben a Vásárcsarnokkal.
  • Ivan Vazov Nemzeti Színház: Ivan Vazov Nemzeti Színház (Народен театър Иван Вазов): 1907-ben megnyílt, bécsi építészek keze tevékenységét dicsérő létesítmény. Az 1920-as években leépült, ezután újjáépítették.
  • Csodatévő Szent Miklós-templom: Orosz Templom (Народен театър Иван Вазов): A belvárosban álló orosz ortodox templomot 1913-ban építették.
  • A Hét Szent Temploma: A Hét Szent Temploma (църква Свети Седмочисленици): A templom annak a hét szentnek állít emléket, akik elvitték a kereszténységet a szlávokhoz.
  • Szent György temploma: Szent György temploma (Ротондата „Св. Георги”): A Kr. u. 4. századból származó kegyhely a késő római kor emléke. A központban, ennek ellenére eldugott helyen, a Sheraton Balkan Hotel belső udvarán látható.
  • Nemzeti Kultúrpalota: Nemzeti Kultúrpalota (Национален дворец на културата): az 1981-ben megnyílt monumentális alkotmány az egyik hatalmas ilyesfajta komplexum Délkelet-Európában.

Szófia tömegközlekedése a korszerű értelemben 1901-ben indult az első villamosok üzembe helyezésével. Főleg határon túli villamosok közlekedtek, de 1951-től csaknem negyven évig bolgár gyártású járművekkel is rendelkezett a település. 1935-ben indult meg a buszközlekedés, kevés járattal, melyeket szakaszosan fejlesztettek. Jó néhány magyar Ikarus-modell is közlekedett a szófiai utakon. Szófiából a távolsági buszok a Központi, Déli és Nyugati buszpályaudvarról indulnak, az internacionális járatokat jobbára a Szerdika buszpályaudvar szolgálja ki. A trolibuszok 1941 óta járnak a bolgár fővárosban, hazai illetve egyéb határon túli gyártmányok mellett Ikarus típusú trolijai is voltak a településnek. A szófiai metró két vonallal büszkélkedhet, a harmadik építése 2016-ban indult. Segédkezésével el lehet jutni a szófiai repülőtérre is, ahonan belföldi és határon túli járatok közlekednek. A Központi pályaudvarról internacionális vonatok is indulnak, például Budapestre is. A településben taxik és iránytaxik is igénybe vehetőek.

Szófia
Szófia

2016-ban kilenc trolibuszjárat, 14 villamosvonal és 96 buszvonal üzemel a településben.