Színes programok a Tisza-tó Napja rendezvénysorozaton

Színes programok a Tisza-tó Napja rendezvénysorozaton

Jó néhány színes programmal, például horgászversennyel, triatlonversennyel, kerékpártúrával és vetélkedővel is várja május 11. és 19. közt a Tisza-tó Napja titulussal rendelkező rendezvénysorozat a közönséget.

Kovács Sándor, a rendezvény fővédnöke, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács (Tisza-tó TFT) elnöke a programokat beharangozó sajtótájékoztatón közölte, hogy a tizenegyedik Tisza-tó Napja a társszervezetek összefogásával valósul meg. A program kapcsolódik a megyei önkormányzat vezetésével megvalósuló Tiszta tó a Tisza-tó projekt harmadik üteméhez, a környezettudatosság, környezettudatos szemléletformálás több program fókuszában áll.

Kijelentette még: a programsorozat kihangsúlyozott jelentőségét adja, hogy idén ünnepli 40. születésnapját a Tisza-tó, és 45 éve jött létre a Kiskörei vízlépcső.

Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság vezetője közölte: május 11-én negyedik alkalommal rendezik meg a Rendőr Tisza-tavi Triatlont Tiszafüreden. A versenyszámok közt lesz sárkányhajózás, mulattató versenyszámok és idén sem marad el a főzés.

A programok közt megjelenik a május 15-ei rendőrségi futás is a tó körül tiszafüredi indulással. A Belügyminisztérium pontot érő versenyére 25 csapat nevezett, a találkozó fővédnöke Papp Károly országos rendőrfőkapitány – fűzte hozzá Busi László.

Május 17-én tartják a Tisza-tavi Közbiztonsági Koordinációs Bizottság nyitó ülését a poroszlói ökocentrumban. A cél, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, balesetmentesen, tragédia nélkül tudják zárni az idegenforgalmi idényt – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy május 19-én a környezettudatosság jegyében szerveznek kerékpártúrát a tó körül csaknem 70 kilométeren a Tiszafüred-Tiszaszőlős-Tiszaderzs-Abádszalók-Kisköre-Tiszanána-Dinnyéshát-Sarud-Poroszló-Tiszafüred útvonalon.

Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) kiskörei szakaszmérnöke hangoztatta: a rendőrségi futáshoz kapcsolódva lakossági futás is lesz május 15-én tiszafüredi indulással általános iskolás fiatalok részvételével a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság és a Kötivizig szervezésében.

Kiemelte: a Tisza-tó és a Kiskörei vízlépcső jubileumát május 16-án szakmai konferenciával ünneplik meg a Kiskörei Szakaszmérnökségen.

A Tisza-tavi Ki Mit Tud? vetélkedő döntője május 14-én lesz Kiskörén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében. Idén a nevezett negyvenöt csapatból hat jutott döntőbe – tette hozzá Fejes Lőrinc.

Május 17-én a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. tiszafüredi telephelyén horgászversenyt tartanak, kiegészítve gyermek horgászversennyel – mondta Szabó István, a társaság marketing menedzsere, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a tizennégy év alatti gyermekek már ingyen juthatnak horgászjegyhez.

Hajós Lilla, a Tisza-tavi Rendezvény Nonprofit Kft. munkatársa kiemelte, hogy május 18-án első alkalommal rendezik meg a Játékos Családi Ökodélutánt Tiszafüreden, a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban. A programok közt lesz Öko Art divatbemutató újrahasznosított anyagokból, fotózkodás Sulyom Sárával, a Tisza-tó kabalafigurájával, a kisebbeket Lim-lom mese címmel bábjátékkal, ráadásul koncerttel és ökotudatos játékokkal várják.

A sajtótájékoztatón emlékeztettek arra, hogy még május 10-ig lehet jelentkezni a Tiszta tó a Tisza-tó projekt részeként meghirdetett nem profi rövidfilmes pályázatra, aminek témája a környezetbarát gondolkodás népszerűsítése. Az alkotásokat három kategóriában várják: külön versenyeznek az általános iskolás, a középiskolás és egyetemi intézményben tanuló tanulók. Kategóriánként a legjobb alkotások pénzjutalomban részesülnek.

A filmpályázattal, a Tisza-tó Napja rendezvénysorozattal és a Tiszta tó a Tisza-tó projekttel kapcsolatban egyéb tudnivalók a www.tisztatoatiszato.hu honlapon láthatóak. A Tisza-tó környéki programokról az I love Tisza-tó magazin következő számából is tájékozódhatnak a kíváncsiskodók.

MTI