Szigorú forgalomkorlátozás lépett életbe a Pó-alföld térségében a kritikus szmoghelyzet okán

Szigorú forgalomkorlátozás lépett életbe a Pó-alföld térségében a kritikus szmoghelyzet okán

Szigorú forgalomkorlátozás lépett életbe az észak-olaszországi Lombardia, Piemonte és Veneto tartomány nagyon sok településében, mert a térségben napok óta veszélyes szintre emelkedett a szálló por volumene.

Milánóban és térségében a következő napokra is meghosszabbították az Euro4-es kibocsátású dízelüzemű és az ennél is alacsonyabb besorolású járművek közlekedésének korlátozását. Hasonló intézkedés lépett életbe például Cremona, Como, Mantova területén.

Van, ahol napkeltétől napnyugtáig tart a szigorítás, máshol egész nap nem közlekedhetnek a leginkább környezetszennyezőnek számító gépjárművek. Több településben a legmagasabb, máshol alacsonyabb fokozatú riasztás van érvényben.

Lombardia területén a szálló por határértéke tíz napja meghaladja a köbcentiméterenként megengedett 50 mikrogrammot.

Az egész Pó-alföldet sűrű, szürke ködhöz hasonló légréteg borítja, amely a téli időszakban ugyan nem ritka jelenség, és előbb-utóbb a szél és a csapadék megtisztítja a levegőt, de a térségben a karácsonyt megelőző időszak óta nem esett eső.

A hatóságok korlátozták a fával való fűtést is, amely csak akkor megengedett, ha az épületben, lakóhelyben nincsen más fűtési eshetőség.

Az északkelet-olaszországi Veneto régióban a forgalomkorlátozást Velence, Treviso, Vicenza és Padova területén rendelték el. A tartományban a szálló por sűrűségét a Vízkereszt ünnepére gyújtott máglyák is növelték.

A Pó-alföldön, ahol sok ipari létesítmény funkcionál, utoljára októberben kellett forgalomkorlátozást elrendelni az egészségre veszélyes légszennyezettség folytán.

MTI