Szicília legnagyobb városa

Szicília legnagyobb városaSzicília legnagyobb városa

Palermo (szicíliai nyelven Palermu vagy Palemmu) Szicília régió és Palermo megye leghatalmasabb települése és közigazgatási székhelye.

Az egyesülés után Palermót választották Szicília adminisztratív székhelyévé. A település gazdasági életének fellendítésében tekintélyes funkciója volt a Florio családnak, mely több vállalkozást is birtokolt. A 20. század elején a település túllépte a középkori városfalakat. Főleg északi irányban terjeszkedett, a korszerű Via della Libertà sugárút mentén. Itt épültek fel a település legjobb kinézettel rendelkező szecessziós (Arte Nuova) stílusú villái. Ezek legtöbbjét Ernesto Basile tervezte. A legreprezentatívabb építmény a Grand Hotel Villa Igeia azonkívül a Teatro Massimo mely 1897-ben nyitotta meg kapuit. A második világháború elején elkerülték a bombázások ezzel szemben 1943-ban, Szicília lerohanása alatt a település kikötőjét gyakorlatilag használhatatlanná bombázták a szövetségesek. A háborús károkat a mai napig nem heverte ki a település. 1947-ben, amikor Szicíliát autonóm régióvá kiáltották ki Olaszországon belül, a regionális parlament székhelye a palermói Palazzo dei Normanni lett. Az autonómiával járó pénzügyi forrásokat a település vezetése a szerteágazó korrupció, ugyanakkor a maffia erőteljes jelenléte okán nem tudta alkalmazható mértékben hasznosítani, ez is késleltette a település újjáépítését. A huszadik század második felében a település legégetőbb problémája a maffia (olaszul: mafia) jelenléte lett.

Látványosságai:

A település fölöttébb gazdag építészeti emlékekben, valószínűleg a planéta talán leggazdagabb települése e téren az európai normann építészet fő centruma.

A palermói székesegyház egykor muzulmán mecset volt, 1135-ben formálták keresztül keresztény templommá.

A San Giovanni degli Eremiti templom, épült 1132-ben

A Martorana templom (Santa Maria dell’Ammiragliato, épült 1143-ban)

San Cataldo-templom (12. század)

Santa Maria della Gangia templom

San Giuseppe dei Teatini templom

Oratorio di San Lorenzo templom

Oratorio del Rosario templom

A Martorana templom belseje

Santa Teresa alla Kalsa templom (17. század vége)

Santa Maria dello Spasimo templom (1506)

Palazzo dei Normanni, egyike a legjobb kinézettel rendelkező itáliai palotáknak, valószínűleg arab erődre épült

Palazzo Abatellis (15. század) benne a települési képtárral.

Palazzo Zisa (1160)

Museo Archeologico Regionale, régészeti múzeum, az állam egyik leggazdagabb gyűjteményével, etruszk, karthágói, római és görög anyagokkal.

Teatro Massimo a nagyszínház, 1897-ben nyitotta kapuit.

A palermói botanikus kertet 1785-ben alapították

Kapucinus katakombák, sok mumifikálódott testtel.

A közeli Monte Pellegrinóról pompás kilátás nyílik a településre.