Szeged

Szeged

Szeged megyei jogú település, Magyarország harmadik legnépesebb települése, a Dél-Alföld leghatalmasabb települése, Csongrád-Csanád megye és a Szegedi járás székhelye a Tisza és a Maros találkozásánál.

A térség az újkőkor óta lakott. A települést első alkalommal 1183-ban említik. Nagy Lajos király uralkodása folyamán a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban szabad királyi települési rangot kapott. A török uralom után, 1715-ben kapta vissza ezt a rangját. 1719. május 21-én címert kapott, ma is május 21-én ünneplik a település napját. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc több jeles eseménye is kötődik a településhez.

Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legfontosabb eseménye az 1879-es árvíz. Az házak nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb létesítmények váltották fel a régieket. A trianoni békeszerződés után több elcsatolt dél-magyarországi település szerepét is átvette, jelentősége tovább növekedett. 1962-ben Csongrád megye székhelye lett. A szocializmus éveiben könnyű- és élelmiszeripari szerepét erősítették, ma is az állam egyik élelmiszeripari centruma. Azonkívül egyetemi település és meghatározó kulturális center is. Egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem az állam legjobb minősítésű egyeteme. Szeged rendezvényei, akárcsak a Szegedi Szabadtéri Játékok, nagyon sok látogatót vonzanak minden évben.

Szeged Magyarország déli határához közel helyezkedik el az Alföldön, a Tisza és a Maros folyók találkozásánál. Távolsága Budapesttől 169 km az M5-M43 jelű autópályán. Szegedtől észak felé fedezhető fel a Fehér-tó. Az állam legmélyebben fekvő települése. Sokáig úgy tudták, hogy Szegedtől délre, Tiszaszigeten, a szerb határ közelében fedezhető fel az állam legmélyebben fekvő pontja, 75,8 méter tengerszint feletti magasságon. Újabb GPS mérések alapján az állam legmélyebben fekvő pontja a Tisza jobb szélén, a településtől délnyugatra, de még a közigazgatási határon belül, Gyálarét és Röszke települések közt van, 75,8 méteres magasságon, és a Tiszaszigeti emlékpont magassága igazság szerint 76,7 méter.

A település a Tisza és a Maros folyók összefolyásánál, a Tisza jobb szélén, a tiszai ártérből emelkedett szigeteken létesült. Az itt lakó lakosság szakaszosan feltöltötte a szigetek közti mélyedéseket, mocsarakat, ezáltal a városterület 18-19. század közben egységessé vált. A mai Szeged magva tulajdonképpen három sziget: Alszeged, Felszeged és a Vár a Palánkkal. Ezek a mai Alsóváros, Felsőváros és a Belváros.

Szeged a dél-alföldi régió kulturális és sportcentrumának számít. A település nagyon sok programot ajánl az ide vendég turisták és a helyiek részére. Szeged múzeuma, a Móra Ferenc Múzeum minden évben nagyjából 350 ezer látogatót vonz. A településben látható galériák, mozik, diszkók, színházak mind-mind kitűnő szórakozási lehetőséget nyújtanak. Kimagasló tömegeket érintő rendezvénynek számít a nyaranta funkcionáló Szegedi Szabadtéri Játékok, melyet a Fogadalmi templom előtti szabad téren tartanak. Gyakran világhírű operaénekesek, színészek lépnek fel, akik esténként négyezer nézőt vonzanak a Dóm térre. A településben üzemel az állam egyik óriási, két színházépülettel büszkélkedhető, három tagozatú (dráma, opera, balett) színháza, a Szegedi Nemzeti Színház, melynek zenés színházi produkcióiban közreműködik és szimfonikus koncerteket ad az állam egyik óriási (99 zeneművész taggal büszkélkedhető) zenekara, a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Az országban a fővároson kívül egyedül Szegeden funkcionál állandó oratóriumkórus, az 1958-ban Szegedi Zenebarátok Kórusa néven hozott létre Vaszy Viktor Kórus. Az állam egyik legjelentősebb operafesztiválja a 2008-ban Szegeden hozott létre, 2013-ig Szegeden minden évben megszervezett, 2014-ben Budapestre áttelepült Armel Internacionális Operaverseny és Rendezvény programsorozata. Jókora internacionális zenei versenyeket rendez a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara: minden évben felváltva a Bartók Béla Internacionális Zongoraversenyt, azonfelül a Simándy József Internacionális Énekversenyt. Egy helyi alapítvány rendezi 2007 óta a Szegedi Internacionális Hárfaversenyt.

Az év esetén több hangversenyt rendeznek a Tisza Szálló koncerttermében, ahol Bartók Béla is többször koncertezett, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay-termében és a Korzó Zeneházban. A szegedi templomok adnak otthont a tradicionális májusi Egyházzenei Hetek programsorozatának. Nyaranta a Városháza udvarán Muzsikáló Udvar széria keretében hallhatók heterogén műfajú hangversenyek.

A Szeged Jazz Napok (Szeged Jazz Days) már négy évtizede a régió legrangosabb internacionális dzsesszfesztiválja. A koncertsorozat hírnevét olyan jazzmuzsikusok alapozták meg, mint Charlie Byrd, Larry Coryell, Tony Scott vagy Jan Garbarek. A hiánypótló seregszemle 2004-től minden év novemberében várja a műfaj legjobbjait, akik közül az utóbbi években Randy Weston, Lonnie Smith, Ron Carter, Mulgrew Miller és Henry Grimes munkásságáért a „Szeged” emlékplakettet kapta.

Szeged könyvtára, a Somogyi Károly Települési és Megyei Könyvtár tekintélyes könyvgyűjteménnyel büszkélkedhet. Olvasói több mint egymillió könyvhöz és folyóirathoz férhetnek hozzá, melyek egy része angol, német és francia nyelven olvasható. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Centrumában funkcionáló Klebelsberg Könyvtár az állam egyik óriási akadémiai könyvtára. A korábbi kari és tanszéki könyvtárak anyagát egyesítő könyvtár minden tudományterület internacionális szinten fontos szakkönyvállományával ellátott és közvetlen hozzáférése van határon túli akadémiai adatbázisokhoz.

A település több kirakodóvásárnak és fesztiválnak házigazdája. Karácsony tájékán kézműves fesztivált tartanak a Dóm téren, ezenfelül a Széchényi téren vásár fogadja az ajándékok után tudós embereket. A melegebb hónapokon a Liget változatos programoknak házigazdája. Jó néhány koncert, gyereknapok, versenyek helyszínéül szolgál. A bor- és sörfesztivál mellett, a Roosevelt téren (később a Stefánián, a rakparton, azonkívül a Partfürdőn) szervezett halászléfőző verseny és a Szegedi Ipari Prezentáció tarkítják a programajánlatot. A nyári programokat gyakran színesítik divatbemutatók, melynek helyszínét a Klauzál téren felállított kifutó biztosítja.

A Szegeden látható színvonalas evezőspályán, a Maty-éren fedezhető fel Gróf Széchenyi István Internacionális Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban megtartott rangos sportesemények gyakran vonzzák a településbe a sportrajongókat. 1998 és 2006 és 2011 közepette itt tartották példának okáért a Kajak-kenu Világbajnokságot. A termálfürdők, az uszodák, a tiszai szabadstrandok ideális turistacélponttá teszik a települést.

A település egyik legmodernebb, kulturális szempontból is számottevő intézménye a Szent-Györgyi Albert Agóra. Az intézmény fő célkitűzése a tudomány népszerűsítése, ezenfelül képzőművészeti, táncművészeti, zenei és színművészeti kiállítások és események is rendszeresen megrendezésre kerülnek itt. Az ház otthont ad szakkörök, művészeti csoportok, és eltérő képzések részére, ugyanakkor elfért egy gyerekkönyvtár, és itt fedezhető fel a Informatika Történeti Múzeum is.