Stockholm látnivalói

Stockholm látnivalói

Stockholm Svédország fővárosa feltétlenül megérdemel egy utazást Európa északi részére. Stockholmot gyakran becézik észak Velencéjeként, hiszen 14 szigetre épült és 53 híd köti össze a város egyes részeit.

Európai mércével mérve Stockholm fiatal városnak számít, hiszen 1252-ből származik a legkorábbi említés, de ennek ellenére a város számtalan építészeti műremekkel és lenyűgöző látnivalókkal várja a turistákat. Stockholm 1419-ben lett az ország fővárosa, itt székel svéd királyi család, illetve itt található kettő, az UNESCO világörökségi védelme alatt álló épület is.

Stockholm kiterjedése nem túlságosan nagy, így akár gyalog is könnyűszerrel be tudjuk barangolni, de választhatjuk a kerékpárbérlést is, mint az egyéni utazás megoldása. Érdemes azonban Stockholm metró hálózatát is felfedezni, mivel ezt nevezik a világ leghosszabb művészeti galériájának is. A stockholmi metrónak száz állomása van, és az állomások mindegyike egy művészeti élményként jelenik meg az utasok előtt. Stockholm érdekes és feltétlenül kipróbálásra javasolt további közlekedési eszköze a hajó.

Az elsődleges látnivalók között az óvárost kell megemlíteni. Ez Európa egyik legjobb állapotú és legnagyobb történelmi belvárosa, ezáltal igazi nevezetesség. A Gamla Stan és a Riddarholmengoogle szigetek számtalan látnivalót és érdekességet kínálnak az utazó számára. Egymást érik az üzletek, az éttermek, a kávézók, valamint a látnivalók. Meg kell feltétlenül említeni a világ legrégebbi étkezdéjét is, amely változatlan formában 1722-óta működik. Az óvárosban található Den gyldene freden étterem (magyarul Arany béke) ma is várja az érkező vendégeket. Természetesen az étterem belseje is régimódi, a tizennyolcadik századba kalauzol bennünket. Elsősorban a tradicionális Skandináv konyha ízeit ismerhetjük meg, valamint az errefelé oly kedvelt vörös áfonyát a jellegzetes húsételekkel.

A vízparton található látnivaló a királyi palota, a tizennyolcadik században, itáliai barokk stílusban épült. Ez Európa egyik legnagyobb palotája, amely jelenleg a svéd király hivatalos lakhelye. A palota több mint 600 szobával büszkélkedhet. A királyi palotában nem csupán magát az épületet érdemes megnézni, hanem a Ttre Kronor múzeumot, a Kincstárat, a páncélokat és fegyvereket bemutató fegyvertárat, valamint III. Gusztáv király antik gyűjteményét is. A katonai őrségváltás külön kuriózum lehet a turisták számára.

Stockholm jelentős nevezetessége még a vasa múzeum. Ezt a múzeumot ugyanis a Vasa nevű, 1628-ban elsüllyedt, majd bő 300 évvel később kiemelt hadihajó bemutatására építették. A Vasa hadihajó a XVII. század az egyetlen épségben megőrzött, csodálatosan díszített hajója. Ma a Vasa múzeum a leglátogatottabb múzeum Skandináviában, évente több mint 1 millió látogató érkezik ide.

A hagyományos svéd vidéki kulturált megismerni vágyók számára javasolt a Skanzen, az Artur Hazelius által 1891-ben alapított, első szabadtéri néprajzi múzeum megtekintése is. A Skanzen a stockholmi állatkerttel együtt Djurgarden-szigeten fekszik. A szabadtéri néprajzi múzeumban 150 korabeli épületet, illetve a hagyományos módon berendezett házakat, tanyákat, valamint megművelt földeket mutatnak be a XVI–XX. századi Svédországból. A Skanzen területén vadon élő állatok, mint például a jávorszarvas, a rozsomák, a farkas, a medve, vagy a fóka is megtalálható.

A természet kedvelőinek javasoljuk a Királyi Nemzeti Városi Parkot, mint a világ legelső nemzeti városi parkját. Az 1995-ben alapított zöldövezeti park, mintegy 10 km hosszan öleli körbe a várost. A park helyenként becsatlakozik a várost körülölelő erdőségekbe, aminek köszönhető a park változatos növény és állatvilága. Nem ritka a parkban a szarvas, a róka és a nyúl sem. Ugyanakkor több múzeumot, egy vidámparkot és néhány színházat, illetve egyéb szórakoztatóhelyet, szállodát és sportlétesítményt is felfedezhetünk a parkban.

A múzeumok kedvelői biztosan örömmel megcsodálják Stockholm számos érdekes és izgalmas gyűjteményét. A világviszonylatban is jelentős Fotografiska kortárs fotó gyűjtemény mellett a modern művészetek múzeumában Picasso, Dali és Matisse műalkotásaival is találkozhatunk.