Sarawak, Malájzia

Sarawak, Malájzia

Sarawak Malajzia Borneó szigetén fekvő két államának egyike, a legnagyobb maláj állam. Malájul Bumi Kenyalang („a szarvcsőrű madarak földje”) néven is emlegetik. Borneó északnyugati részében fekszik, tőle északkeletre terül el a szigeten a második legnagyobb malajziai állam, Sabah.

Kiterjedése 124 450 km² (megközelítőleg akkora, mint Görögország), népessége 2,3575 millió (2006 decemberi népszámlálás). Az északi szélesség 0 50 és 5 és a keleti szélesség 109 36 és 115 40 közt helyezkedik el, kiterjedése Malajzia egész területének 37,5 százalékát teszi ki. Nagy szféra borít állat- és növényfajokban gazdag esőerdő.

Sarawak, Malájzia
Sarawak, Malájzia

Sarawak közigazgatási székhelye az 579 900 lakosú Kuching. Hangsúlyos települései Sibu (254 000 lakos), Miri (263 000) és Bintulu (176 800).

Mint Sabah is, „multikulturális állam”, nincs etnikai döntő része. Sarawakban több mint 30 nem maláj bennszülött nép él. Lakóinak döntő része nem iszlám hitű.

Sarawak 11 közigazgatási körzetből all, ezek: Kuching, Samarahan, Sri Aman, Betong, Sarikei, Sibu, Mukah, Kapit, Bintulu, Miri és Limbang.

Sarawak, Malájzia
Sarawak, Malájzia

Borneó keleti partvidékét a 16. század elején feltérképezték a portugal hajósok, de nem telepedtek itt le. A mai Sarawak a portugál térképeken Cerava néven szerepelt. A 19. században a Brunei Szultanátus laza ellenőrzése alatt álló régió volt (bár a 17. század elején egyszer már saját uralkodója volt, az első és utolsó sarawaki szultán, Tengah). Pangeran Indera Mahkota uralkodása közepette Sarawak káoszba süllyedt. II. Omar Ali Szaifuddin brunei szultán (1827-1852) 1839-ben Pangeran Muda Hasimot rendelte Sarawakba, hogy rendet tegyen. Ebben az időben érkezett a szigetre a kereskedő és hajótulajdonos James Brooke, akit végül a Brunein erőt vevő politikai zűrzavarban Sarawak kormányzójának neveztek ki, ezután Sarawak tulajdonképpeni uralkodója lett, a fehér rádzsák dinasztiájának alapítója.

Sarawakban a 20. század második felében nem egy esetben tört ki konfliktus a helyi lakosság és maláj kormány közt. Időszakosan fellépnek olyan politikai erők is, amelyek Sarawak függetlenségét akarják Malajziától.