Santo Domingo a Karib-térség második leghatalmasabb települése

Santo Domingo a Karib-térség második leghatalmasabb települése

Santo Domingo a Dominikai Köztársaság fővárosa és egyben legnépesebb települése, mely az állam déli részén, a Karib-tenger szélén terül el. Havanna után a Karib-térség második leghatalmasabb települése.

A Nagy-Antillákhoz tartozó Hispaniola keleti részén fekvő Dominikai Köztársaság fővárosa. Az Ozama folyó Karib tengeri torkolatánál, a trópusi övben fekszik.

Éghajlata állandóan meleg, fülledt, a páratartalom 75-80%-os. Az évi középhőmérséklet 25,6 C. A hónapok közül az augusztus a legmelegebb; átlag 27 C, a leghűvösebb mindazonáltal a január, átlag 23,9 C. A csapadék bőséges (átlag 1386 mm), melynek nagy része a májustól novemberig tartó nyári évszakra jut. Jellemző szavannai klíma jellemzi.

1492. december 5-én Kolumbusz találta meg Hispaniola szigetét. A település alapításának ideje 1496. augusztus 4., mindent összevetve Santo Domingo az Újvilág legrégebbi állandóan lakott helysége.

A település elnevezésével a fiatalabb Kolombusz testvér kívánt emléket állítani édesapjuknak, mikor is az első településnek apjáról és védőszentjéről a Santo Domingo de Guzmán nevet adta.

1509-ben az első spanyol gyarmati alkirályság székhelye lett. Az expedíciók innen indultak Mexikó, Peru és Kuba meghódítására. Ekkortájt építették az öblöt és a települést védő Alcázar és Fortaleza erődöket is.

Mexikó és Peru meghódítása után Santo Domingo szakaszosan vesztette el jelentőségét.

1586-ban Sir Francis Drake kalózai pusztítottak a településben.

A 19. század elejére és közepére a spanyol és franciaellenes függetlenségi harcok voltak jellemzők, melyek csak 1865-ben zárultak le.

A függetlenségi harcok időszaka után megindult az, melyet iparosodás, és a település szélsebes növekedése.

1936-ban a település nevét Dominika egyik diktátoráról Ciudad Trujillóra változtatták.

1962-ben a diktatúra megdöntése után kapta vissza régi nevét.

A településben 2008. december 22-én osztották ki a Karib-térség második metróvonalát. A település tervezi a metróhálózat kiépítését, ennek első eleme a 14,5 km hosszú, összesen 16 állomással megépített első vonal. A vonalon a francia Alstom társaság Metropolis típusú 19 darab 3 kocsis (17 szerelvény létfontosságú a napi üzemhez) szerelvényei közlekednek csúcsidőben 3 percenként.

A település akadémiai intézményei, múzeumai, színházai és könyvtárai révén az állam kulturális életében is vezető szerepet tölt be.

A település múzeumai például: Királyi múzeum, Alcázar de Colón, Dominikai Ember Múzeuma, Szépművészeti Galéria.

Színházai: Nemzeti Színház, Operaház.