Santiago de Cuba

Santiago de Cuba nyaralás és utazás a kubai városba

Santiago de Cuba település Kubában, Santiago de Cuba tartomány székhelye. Havanna után az állam legszámottevőbb települése, egyben az állam jelentős kikötővárosa. Kiterjedése a hozzá tartozó Antonio Maceo, Bravo, Castillo Duany, Leyte Vidal és Moncada külvárosokkal egyesült erővel 704 km². Lakosainak száma a külvárosokkal egyesült erővel csaknem félmillió. Homokja fehér, mint a patyolat.

Santiago de Cuba a sziget délkeleti részén Havannától csaknem 870 km-re délkeletre, a Karib-tenger szélén egy öbölben fekszik.

Santiago de Cuba települését a spanyol konkvisztádor Diego Velázquez de Cuéllar alapította 1514. június 28-án. 1516-ban a helység egy tűzvészben leégett, be hamar újjáépült. Ez a település volt a kiindulópontja Juan de Grijalva és Hernán Cortés 1518 évi mexikói, és 1538-ban Hernando de Soto floridai expedíciójának. A település első székesegyháza 1528-ban épült. 1522 és 1589 közt Santiago Kuba spanyol gyarmat fővárosa volt. 1553-ban a franciák, 1662-ben az angolok fosztották ki a települést. 1766-ban a települést majdnem teljesen lerombolta egy földrengés. A 18. század végén és a 19. század elején a települést főként Haitiból érkező francia menekültek árasztották el. Ez eredményezte a település mai színes spanyol-afrikai kultúráját.

Santiago de Cuba nyaralás és utazás a kubai városba
Santiago de Cuba nyaralás és utazás a kubai városba

1953-ban a kubai forradalom az itteni Moncada laktanya megtámadásával kezdődött. A kis csapatot Fidel Castro vezette. 1959. január 1-jén innen, a városháza erkélyéről hirdette ki Castro a kubai forradalom győzelmét.

Az 1976. évi közigazgatási reform előtt Santiago de Cuba volt Oriente tartomány székhelye, amely magába foglalta a mai Holguín, Las Tunas, Guantánamo, Granma és Santiago de Cuba területét.

Santiago de Cuba nyaralás és utazás a kubai városba
Santiago de Cuba nyaralás és utazás a kubai városba

Látványosságai

  • A település San Pedro de la Roca-erődjét mint az itáliai reneszánsz építészeten alapuló spanyol-amerikai várépítészet egyik legjobb kinézettel rendelkező alkotását az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.
  • A Santa Ifigenia temetőben temették el a nagy költőt és nemzeti hőst José Martít.
  • 2016. december 4-én a Santa Ifigenia temetőben helyezték örök nyugalomra Fidel Castro kubai forradalmár, politikus hamvait.