San José de Costa Rica, ahol a spanyolt is gyakorolhatod

San José de Costa Rica, ahol a spanyolt is gyakorolhatod

San José Costa Rica fővárosa és egyben leghatalmasabb települése. Itt fedezhető fel az állam közigazgatási, politikai és gazdasági centruma.

San José az állam földrajzi középpontjában, magas hegyektől övezett medencében, a Torres és Maria Aguilar folyó mentén fekszik.

Az 1000-1200 méter tengerszinttől számított magasságban fekvő központi medencét a Meseta Central-t (Valle Central) délről erősen lepusztult erdő borította, idősebb vulkanikus hegyek, az Escazú, Candelaria, Tablazo határolják. Ezek viszont nem veszélyeztetik San Josét. A településtől északi irányba ellenben a Középső-Kordillera vulkánjai, a 2704 méter magasságú Poás, a 2906 m magas Barba és a 3432 méter magasságú Irazú ma is aktívak. 1963-ban példaként az Irazú szórta dugig vulkáni porral a fővárost. A föld kérgében itt törésvonalak húzódnak.

San José trópusi övezetben fekszik, éghajlata viszont konkrétan kellemes, tavaszias, melyet 1170 méteres tengerszint feletti magasságának köszönhet.

Az évszakokat leginkább a csapadék eltérő volumene különbözteti meg egymástól. Az évi középhőmérséklet 20,4 Celsius-fok. Az év legmelegebb hónapja a május, 21,4 Celsius-fok átlaghőmérsékletével. Leghűvösebb hónap mindazonáltal a január 19 Celsius-fok átlaghőmérsékletével. Az 1944 mm tekintélyes csapadékmennyiség 95%-a a májustól novemberig tartó esős évszakban hull le.

Kolumbusz 1502-ben, az utolsó útja alatt jutott el Costa Rica partjához. A spanyolok 1519 és 1540 közti korban első alkalommal a partvidéket foglalták el, a belső területek meghódítására csak a XVI. század közepe után indultak expedíciók Juan de Cavallón, továbbá Juan Vásquez de Coronado vezetésével.

1563-ban Juian Vásquez de Coronado alapította Cartagót, amely 1823-ig a guatemalai főkapitányság (audencia) Costa Rica tartományának székhelye volt.

A mai főváros egy kis templomnak köszönheti nevét, kiindulási fejlődését ugyanakkor Cartago polgármesterének köszönheti: 1737-ben a fővárostól északnyugati irányba spanyol telepesek Szent József tiszteletére templomot emeltek. 1755-re a templom körül kialakult helység már többszörösére bővült, mivel a cartagói polgármester ösztönözte a környező völgyek lakóit a San Joséba való áttelepedésre. A település kedvező földrajzi helyzete következtében rövid időn belül túlszárnyalta a régebbi alapítású Cartagót.

A pánamerikai autóút mellett fekvő települést vasútvonal köti össze az állam legnagyobb kikötőjével, az atlanti parton fekvő Puerto Limónnal és a csendes óceáni Puntarenas-szal.

A Juan Santamaría internacionális repülőtér a településtől 16 km-re északnyugati irányba fekvő El Cocóban épült. A központtól mindössze 5 km-re északnyugati irányba található Tobías Bolaños internacionális repülőtér legfőképp a belföldi járatokat, és a panamai viszonylatot szolgálja ki.