Salt Lake City

Salt Lake City

Salt Lake City Utah állam fő- és egyben legnépesebb települése. Szokták még emlegetni Salt Lake emellett SLC neveken is. 2007-ben a település lakossága 180 651, ami az elővárosokkal közösen már közel 1.100.000, a vonzáskörzetekkel közösen mindazonáltal több mint 2 millió (2 150 000) fő.

Salt Lake City
Salt Lake City

A települést mormon telepesek alapították 1847-ben, ezáltal régóta ez a település volt a mormon vallás centruma. 2002-ben a településben szervezték össze a téli olimpiai játékokat, illetve itt látható az Egyesült Államok ipari bankjainak centruma.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza internacionális tagjainak bevándorlása, a bányászati fellendülés és az első transzkontinentális vasútvonal megépítése kezdetben gazdasági növekedést hozott, és a település a „Nyugat kereszteződése” becenevet kapta. A településen 1913-ban áthaladt a Lincoln Highway, az első transzkontinentális autópálya. A településben ma két nagy, az országot átszelő autópálya, az I-15 és az I-80 keresztezi egymást. A településnek van egy szalagútja is, az I-215-ös.

Salt Lake City
Salt Lake City