Római kori település maradványait lelték meg régészek Alexandria óvárosában

Római kori település maradványait lelték meg régészek Alexandria óvárosában

Egy kiterjedt római kori helység maradványait tárta fel egy egyiptomi-lengyel régészcsoport Alexandria óvárosában, az egyik ház belsejében egy felettébb jó állapotban fennmaradt mozaikpadlóra bukkantak.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi legfelső régészeti tanács főtitkára az al-Ahram egyiptomi napilap honlapjának hangoztatta, hogy a mozaikpadló felfedezése nemcsak az ezen házakban élők gazdagságát mutatja, hanem azt is, hogy milyen híres volt a mozaik művészet Alexandriában.

A helység a 4. és 7. század közti időszakban virágzott, a régészek találtak egy kisebb színházat, egy óriási fürdőt és 22 előadóterem különleges csoportját, amely valószínűleg egy ókori egyetem maradványa lehet – közölte Ajmán Asmavi, a tanács ókori egyiptomi részlegének vezetője.

Gregorz Majcherek, a Varsói Egyetem régésze, a feltárás vezetője közölte, hogy az elmúlt évek térségbeli feltárásai a római kori Alexandria eddig nagyjából idegen épületeire összpontosultak. A periódus épületeiről közismert, hogy gazdagon díszítettek, melyet a feltárt mozaikpadló is megerősített.

A többszínű mozaik fő négyzete hat hatoldalú elemből áll, amelyek lótusz virágokat ábrázolnak.

A lengyel régészeti misszió Alexandria óvárosában 1960 óta végez feltárásokat kooperálva az egyiptomi régészeti tárcával.

mti