Róma műemlékei

Olaszország fővárosa, Róma, központja az UNESCO Világörökség része. a világ leglátogatottabb városai közé tartozik.

Olaszország fővárosa, Róma az egyik legkedveltebb úti cél. Róma múzeumai és műemlékei, a Colosseum, a Vatikán, a világ 50 legkeresettebb turisztikai célpontjai között vannak. A város központja az UNESCO Világörökség része. Két és fél ezer éves történelmének, a Római királyság, a Római köztársaság és a Római birodalom hagyatékának köszönhetően a mai Róma, a világ leglátogatottabb városai közé tartozik.

Róma az olasz csizma közepén a földközi tenger partjához közel, a Tevere és az Aniene folyók találkozásánál fekszik. A város jelenlegi lakossága 2,5 millió körül alakul, amely némi csökkenést mutat a korábbi évekhez képest.

Mint minden világvárosban, Rómában is kiterjedt tömegközlekedési hálózatot találunk. Leggyakoribb közlekedési eszköz a busz, de három metróvonal, illetve 6 villamosvonal is rendelkezésre áll. Találhatunk olyan buszjáratot is, amely Róma fő nevezetességeinek érintésével közlekedik, így leegyszerűsítve az utazás problémáit. Mivel azonban Róma történelmi városközpontja nem túlságosan nagy kiterjedésű, mindössze néhány kilométerben mérhető a legtávolabbi látványosságok távolsága ezért a nevezetességek akár gyalogosan és elérhetőek.

Olaszország fővárosa, Róma, központja az UNESCO Világörökség része. a világ leglátogatottabb városai közé tartozik.
Olaszország fővárosa, Róma, központja az UNESCO Világörökség része. a világ leglátogatottabb városai közé tartozik.

A turistákat a városba elsősorban Róma nevezetes épületei és múzeumai csalogatják. Ugyanakkor első helyen kell megemlíteni a Róma területébe beolvadt Vatikán államot, amely önálló államot képez Róma város határain belül. A mindössze 44 hektáros területen fekvő Vatikán 1929 óta létezik. Fő látványossága a Szent Péter bazilika, amely ugyanezzel a névvel ellátott téren található. Róma másik kiemelkedő látványossága és egyben szimbóluma a Colosseum, amely még a Római birodalom idejében épült. Mai szemmel ezt tekintjük a Római építészet egyik kiemelkedő alkotásának. Egyes vélemények szerint a Római Colosseum akár 80 ezer néző befogadására is képes volt, és elsősorban gladiátor harcoknak, állatviadaloknak, különféle előadásoknak, valamint nyilvános kivégzéseknek biztosított helyet.

A Vatikán és a Colosseum mellett érdemes megemlíteni a Forum Romanum-ot is, amely az ókori Róma nyüzsgő, gyönyörű és virágzó központja volt. Róma városában számos szökőkúttal és találkozhatunk, melyek elsős sorban a szerelmesek kedvenc úti célja. Ezek közül is talán a leghíresebb a Trevi kút, amely a város legnagyobb szökőkútja a maga a 26 méteres magasságával és 49 méteres szélességével. Az 1762-ben elkészült Trevi kút már több restauráláson is átesett.

A Rómaiak és a turisták egyik kedvelt találkahelye az úgynevezett Spanyol lépcső, amely méreteit tekintve Európában a leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcső. Az 1725-ben készült spanyol lépcső összesen 138 lépcsőfokból áll és nevét azon egyszerű oknál fogva kapta mert itt található Spanyolország nagykövetsége.

Róma számtalan érdekességgel és látnivalóval várja az utazókat. A szállás, a hotel tekintetében minden féle és fajta megoldás közül válogathatunk, kinek-kinek tetszése, igénye és pénztárjának alapján. De, mint minden turisták által kedvelt helyen, érdemes a kiválasztott szállás mielőbbi foglalásáról gondoskodni.