Rekordot döntött előző évben is a magyar turisták száma Horvátországban

Rekordot döntött előző évben is a magyar turisták száma Horvátországban

Rekordot döntött múlt évben a magyar turisták száma és a vendégéjszakák volumene is Horvátországban, ezzel folytatódott az évek óta tartó tendencia – tájékoztatta a Horvát Turisztikai Közösség fővárosi képviseletének igazgatója a sajtó képviselőit.

Ivana Herceg közlése alapján 2019-ben több mint 644 ezer magyar turista csaknem 3276 ezer vendégéjszakát töltött Horvátországban. A vendégszám 3,3 százalékkal, a vendégéjszakák száma 2,3 százalékkal haladta meg a 2018-ast.

Az adatok alapján a legtöbb magyar a Kvarner-öböl valamelyik helységében vagy szigetén töltötte az idejét, 191 ezer turista csaknem 916 ezer éjszakát. A második leginkább közkedvelt úti cél az Isztriai-félsziget volt, a harmadik mindazonáltal Split térsége, amitől alig lemaradva Zára (Zadar) térsége következik a sorban.

Településekre lebontva az emberek leggyakrabban a magyarok közül Crikvenicát keresték fel, ahol 36,1 ezer látogató 170,1 ezer éjszakát tartózkodott. A vendégszámot nézve Rovinj megjelenik a második helyen 23,6 ezer fővel, Vir ugyanakkor a harmadikon 22 ezer látogatóval. A tartózkodási időt illetően ellenben Vir volt a népszerűbb 167,7 ezer éjszakával, miközben Rovinjban 115,7 ezer magyar vendégéjszakát regisztráltak.

A újabb leglátogatottabb helység sorrendben Zágráb, Abbázia (Opatija), Porec, Medulin, Zára, Rab és Umag volt, az ott töltött éjszakák alapján viszont Rovinj, Medulin, Porec, Rab, Lopar, Zára, Vodice és Abbázia a sorrend.

Ivana Herceg jelezte azt is: a magyar turisták túlnyomó döntő része – 441,6 ezer látogató – egyénileg kereste fel Horvátországot, nem egészen 202,6 ezren mindazonáltal utazási irodák szervezésében jártak az adriai államban.

mti