Rafting a Szlovén hegyekben

Rafting a Szlovén hegyekben

Korábban a Jugoszláv Köztársaság tagja, ma már önálló, gyorsan fejlődő gazdasággal rendelkezik a Szlovén Köztársaság. Területének nagy részét hegyek és völgyek, patakok és folyók, illetve tavak fedik. Többek között ennek is köszönheti hatalmas vonzerejét a turizmus terén, rengetegen választják úti cél gyanánt azt az országot, sőt egyes vélemények Ausztria legszebb részeivel hasonlítják össze.

Szlovénia rengeteg érdekességgel büszkélkedhet, ahol az utazó igazi élményekkel és látnivalókkal találkozhat. A Bledi-tó minden tekintetben felveszi a versenyt a világ legszebb tavaival, ahogyan megbújik a hegyek között. A közeli Bled kastély egy 800 éves érseki székhely, ami a jugoszláv királyi család rezidenciája is volt. További ígéretes látnivaló várja az utazó minden pillanatát Ljubljana belvárosában, Maribor óvárosában vagy Koper középkori városközpontjában, hogy csak párat említsek a megannyi nevezetes hely közül.

Ausztriához közel, az ország északnyugati csücskében található az egyik kedvelt úti cél, a turista nyaralók nevezetessége, a Triglav Nemzeti Park. A park szélén meghúzódó kis város, Bovec a szabadidős sportok, mint a síelés, a hegyi kerékpározás vagy a rafting igazi üdülő központja. Rengeteg szálloda, hotel és magán szállás is található itt, a szórakozást biztosító vendéglátó helyekről már nem is beszélve. A városka körül több patak és folyó is várja az érdeklődőket. A Szocsa folyó a rafting és a vadvízi evezéshez kínál tökéletes alkalmat. Több kilométeren keresztül válogathatunk a különféle nehézségű szakaszokban, itt minden turista képes megtalálni a számára megfelelő nehézséget. Érdemes már az utazás megtervezésekor tapasztalt túravezetőre bízni magunkat, de aki ezt elmulasztotta, az az úti cél elérésekor, Bovec városában is válogathat a jelentkezők között.

Rafting a Szlovén hegyekben
Rafting túra a Szocsa folyón, Bovec, Szlovénia

Ugyanakkor Szlovénia ezen gyöngyszeme a vadvízi evezés mellett a folyók zuhatagait és vízeséseit kihasználva, élmény dús vadvízi csúszdázásokat is kínál. A nyaralás vagy kikapcsolódás alatt egy-két ilyen vízi csúszda képes felejthetetlenné tenni az utazás pillanatait. Az úti cél elérésekor, a környék felfedezésekor persze rá kell döbbenjünk, hogy a Triglav Nemzeti Park nem csupán a vadvízi evezés terén képes kényeztetni a nyaraló embert. Az utazás kiegészíthető gyalogos vagy kerékpáros túrákkal, lovaglással, barlangászással, horgászattal, de egy kis kétszemélyes „szitakötő” bérlésével akár a levegőből is megszemlélhetjük Szlovénia egyik legszebb hegyvidékét.

Persze Bovec, a Triglav Nemzeti Park és Szlovénia nem csak nyáron várja a turistákat, télen is kitárja karját az utazó előtt. Számtalan sípálya és egyéb téli szórakozást ígér a Szlovén úti cél. Ráadásul a közlekedés sem rossz, kis hazánkból gyorsan el lehet érni Szlovénia legtávolabbi pontját is. Rajta hát! Lessük meg a csodát!