Quito Ecuador fővárosa

Quito Ecuador fővárosa

Quito Ecuador fővárosa. A település kiterjedése 290 km². Lakossága a 2001-es népszámlálás alapján 1 399 378 fő, de becsült népessége 1 865 541. Guayaquil után az állam második legnépesebb települése.

Quito Ecuador északi részén a Guayllabamba folyó völgyében a Pichinchal-hegy északi lejtőjén fekszik. A Pichinchal az Andok egyik ma is aktív rétegvulkánja, magassága 4794 m. A település főtere, a Plaza de la Independencia 2850 m magasan fekszik a tengerszint felett, ezzel a Föld második legfentebb elhelyezkedő fővárosa. A település mindössze 35 km-re fekszik az Egyenlítőtől délre. Az Egyenlítő helyét jelző emlékművet a helyiek “la mitad del mundo” (a Föld közepe) néven ismerik.

A település éghajlata magas fekvésének hála meglehetősen enyhe, az évi középhőmérséklet 21 C körül mozog. Tulajdonképpen csak két évszak, nyár (száraz időszak) és tél (esős időszak) van.

A település látványosságai

  • Észak-Quito
  • Quito északi részén a település legnagyobb kereskedelmi negyedei fedezhetők fel. Itt fedezhető fel az internacionális repülőtér és a település szórakozónegyede is.
  • Museo del Banco Central
  • A Mitad del Mundo emlékmű

A múzeum széles körű áttekintést ad az ecuadori történenelemről, kultúráról és művészetről. Az létesítmény földszintjén a spanyolok előtti indián kultúra emlékei, cserépedények, szobrok, aranytárgyak, múmiák vannak. A gyűjtemény legjobb kinézettel rendelkező darabja egy arany napot ábrázoló maszk a La Tolita kultúrából. A második emeleten a gyarmati időszak művészete, főként vallási tárgyú festmények, szobrok láthatók. A harmadik emeleti bemutató a független Ecuador művészetének és tárgyainak van szentelve.

Parkok

A Parque Metropolitano egész Dél-Amerika legnagyobb települési parkja, a New York-i Central Park méretének csaknem kétszerese. A park Quito északi városrészén az Atahualpa Olimpiai Stadion mögötti domboldalban fedezhető fel. Kiterjedése fergetegessen alkalmas hegyikerékpározásra, futásra és sétálásra szintén. Legnagyobb része eukaliptuszerdő, melyben sétányok láthatóak, melyek mentén szobrok láthatók. A park keleti részéről gyönyörű kilátás nyílik a Cotopaxi, Antisana tűzhányókra és a Guayllabamba völgyére.

A La Carolina Park Quito vállalkozásbeli és bevásárlónygyedének centrumában az Avenida Amazonas, Avenida Shyris és az Avenida Naciones Unidas közt fedezhető fel. A parkban főként hétvégeken gyűlnek össze a fiatalok futballozni, kosárlabdázni A park déli részén egy kis tó van, ahol csónakázni lehet. A park nyugati részén van a botanikus kert és a kiállítási center.

Az El Ejido park a település régi és korszerű részének határán fekszik. A park a kézműves vásárairól jól ismert. Itt festők árulják műveiket, lehet vásárolni a tradícióknak megfelelő ecuadori öltözéket a ponchót, szőnyegeket és ékszereket. A La Alameda parkban látható Dél-Amerika legrégibb obszervatóriuma, de itt érzékelhető a Bolívar-emlékmű és egy kis tó is, ahol csónakázni lehet.

Az óváros

A történelmi belvárost a nagy terek (a leglényegesebb az Independence Plaza) és a templomok sokasága jellemzi. A templomok közül a legfontosabbak a székesegyház, a ferencesek temploma és kolostora, mely a gyarmati időszak legnagyobb spanyolok által épített épületegyüttese, az El Sagrario templom, a domonkosok temploma és kolostora, azonfelül a jezsuiták temploma, mely a római Il Gesú templom mintájára épült. Találunk ebben a nyegyedben pár múzeumot is, közülük legismeretbbek a Museo de la Ciudad, vagyis a települési múzeum, de több múzeum szemlélteti a történelmet és a gyarmati fázis művészetét.

El Panecillo

Az El Pacinello a település centrumában emelkedő domb, tergerszint feletti magassága 3016 méter. A tetején áll Szűz Mária monumentális szobra, mely a település egész területéről érzékelhető. A szobor Bernardo de Legarda alkotása, a Quitói Madonna alapján készült. 1976-ban Agustín de la Herrán Matorras spanyol művészt bízták meg a 41 méter magas alumínium Madonna-szobor elkészítésével. A szobrot hétezer alumíniumdarabból állították össze és 1976. március 28-án Pablo Muñoz Vega quitói érsek avatta fel. A Madonna egy földgömbön áll és a sátánt szimbolizáló kígyó fejére tapos. Ez eddig összhangban van a Szűzanya megszokott ábrázolásával, a szoborban szokatlan ugyanakkor az, hogy szárnyai vannak. Quito lakói büszkék arra, hogy a ez a Föld egyetlen angyalszerű Madonna-szobra. A szobrot Bernardo da Legarda 1734-ben gyártott a Szent Ferenc templom főoltárán álló művéről mintázták, amely Quitói Maddonna, vagy a táncos néven volt ismert. A szobor a maga korában abban a tekintetben volt forradalmi alkotás, hogy első alkalommal ábrázolta a Szűzanyát lendületes mozgásban, ami éles ellentétben állt a tradícióknak megfelelő álló ábrázolással.

A kötélpályás felvonó

2005 júliusa óta üzemel Quito kötélpályás felvonója, mely a városközpontból a Pichincha-vulkán keleti oldalán levő Cruz Lomára vezet fel. A vendégek 4100 m magasra jutnak fel, ahol éttermeket, üzleteket és eltérő áruházakat találnak. A hőmérséklet sokkal hűvösebb, mint odalenn a településben. A hegyen kijelölt túraútvonalak vannak.

Látnivalók a település környékén

A Mitad del Mundo (“a Föld közepe”) egy kis turisztikai építményegyüttes Quito központjától 35 km-re északi irányba, az Egyenlítőn. Itt fedezhető fel az Egyenlítő emlékműve, mellette történeti múzeum, planetárium, heterogén kiállítások és boltok láthatók.

A Pululahua egy vulkán nem nagy távolságra a Mitad del Mundótól, melynek krátere autóval is könnyűszerrel megközelíthető turistalátványosság.

Quito állatkertje 20 km-re a településtől Guayllabamba falu területén látható. Óriási gyűjteménnyel büszkélkedhet az állam csodálatos növényvilágából és állataiból, melyek közül néhányat az illegális prémkereskedők kezeiből mentettek meg.