Port Moresby

Port Moresby

Port Moresby (vagy Pot Mosbi) Pápua Új-Guinea fővárosa és egyben legnépesebb települése is. A Korall-tenger szélén, Új-Guinea szigetének délkeleti részén fekszik.

A település trópusi szavanna éghajlatú: esős és száraz évszak váltakozik. Az 1040 mm átlagú évi csapadék zöme december és április közt hull le. Teljes éven keresztül tart a fülledt hőség: az egyes hónapok középhőmérséklete 26 és 28 Celsius-fok közt ingadozik.

A település kikötőjéből exportálják a térség erdeiből származó haszonfát, ezenkívül az ültetvényeken termő kókuszdiót, kakaót és nyersgumit.

A településnek van még cement, dohány- és sörgyár létesült. A javítóüzemek és a kisebb könnyűipari üzemek a helyi lakosság ellátását szolgálják.

A villamos energiát a Laloki-folyó vízerőművéből kapja a település.

Légi közlekedése is sokkal fejlettebb a közúti forgalomnál. A kisebb-nagyobb településeket összekapcsoló belföldi repülőjáratok a főváros Jacksons internacionális repülőtérről kapcsolódnak a külföldre Ausztrália és Délkelet-Ázsia felé tartó vonalakhoz.

A települési tömegközlekedést a buszok képviselik.

Az 1800-as évek centrumában a főváros helyén a motu törzs apró falvai álltak. A falvak lakói élelmes kereskedők voltak, akik törékeny vitorlásaikon áruikkal messze partokra is elmerészkedtek. 1870-es években telepedtek le a vidéken az első európai misszionáriusok és kereskedők.

1873-ban foglalták el az angolok Új-Guinea szigetének délkeleti részét, és ekkor létesítették a kikötőt is, amely köré később Port Moresby is épült. A település névadója John Moresby kapitány volt, ő térképezte fel az itteni öböl környékét is.

1896-ban az itteni aranylelőhelyek híre több száz fehér szerencsevadászt csábított ide, ám a rövid „lázas” időszak után a városka visszasüllyedt az alárendelt gyarmati center álmos hétköznapjaiba. Nagy-Britannia 1906-ban Brit-Újguineát átengedte Ausztráliának. Neve ettől kezdve Pápua táj volt.

1921-ben a sziget északkeleti részén fekvő Német-Új Guinea Ausztrália mandátumterülete lett. 1949-ben egyesítették a két tartományt Pápua és Új-Guinea néven. Közigazgatási székhelye Port Moresby lett.